Hvorfor er det vigtigt med grus under fliser?

Du har en plan, en vision, en ide, en tanke: du skal have lagt nye fliser! Du er vågnet op med hænderne skruet rigtigt på, humøret højt, og har allerede fået din morgenkaffe. Solen belyser din grønne have op, og du ser det allerede for dig: dine gamle, revnede og ujævne fliser ombyttes til nye, jævne og pæne fliser! Men før du kaster dig ud i arbejdet, er der nogle gode tips du kan tage med dig, for at undgå samme fliseproblemer igen. Og her er det vigtigste: er grusunderlag til fliserne. Et godt, solidt og jævnt underlag af grus kan sikre stabile flise i mange kommende år – derfor er det vigtigt med grus under fliserne!

 

Hvor meget grus skal man bruge til at lægge fliser?

Det kan tage lidt tid at klare forarbejdet, men det er egentlig ikke svært. Når du skal have lagt et underlag til dine nye fliser, skal du sørge for at have gravet nok ud. Der skal nemlig være plads til tre lag grus under fliserne: en bundsikring, noget stabilgrus og dernæst afretningsgrus. Skal fliserne ligge i en indkørsel, skal du grave 40-45 cm ud, da biler kommer til at køre på dem, men til en terrasse er 30-35 cm helt fint. Bundsikringsgrus skal ca. være 15 cm til terrasser; stabilgruslaget skal være ca. 12 cm til terrasser; og afretningsgrusset skal være ca. 3 cm til en terrasse. Til en indkørsel bør hvert lag fylde lidt mere. Mængden af grus, du skal bruge, afhænger altså af størrelsen af dit projekt.

 

Hvad for nogle fliser skal bruges til lægning af fliser?

Sten er et klassisk valgt til lægning af fliser. De har en lang levetid, er holdbare, relativt skridsikre og pæne. Derudover er de også lette at rengøre, du kan lægge dem selv og behøver slet ikke at male dem. Der findes også fliser og belægningssten til alle budgetter og oftest kan de også genbruges igen og igen. Alternativer til sten er støbt betondæk, som dog ikke er til at reparere, hvis det kommer til skade. Der er altså fordele og ulemper ved dit valg – og har du mod på at gøre-det-selv – så kan læse vores flisebelægningsguide her: Guide: sådan lægger du fliser. Ellers kan du altid kontakte din lokale murer, der klarer jobbet for dig!