Vælg de rigtige materialer til boligens udendørsarealer
Er du den heldige indehaver af et nyt hus? Så skal området omkring boligen også være lækkert. Der er flere overvejelser end de fleste tror, når det kommer til materialevalg af vigtige elementer som havemuren, plantekummen og indkørslen. Vi har indsamlet et par tips til, hvordan du vælger de rigtige materialer, som både er praktiske og pæne.
SuperGrus har lavet en 12 siders guide til dig, hent den her!
Havemuren
Det kan være, at du ønsker at få opført en havemur, som giver dig lidt mere privatliv for nysgerrige blikke, eller at du bare gerne vil lave en dekorativ udsmykning af haven. Uanset anledningen, så er det under alle omstændigheder vigtigt at danne sig nogle tanker om murens funktion til at starte med. Der findes både murtyperne stablet mur, kampestensmur og muret mur. Hvad du foretrækker, kan både udspringe af praktiske og/eller æstetiske behov.
Et smig betyder, hvor meget hældning i cm der er for hver 100cm højde. For at finde murens smig skal du tage et loddebræt og placere ved murens første sten i bunden. Dernæst stilles loddebrættet i lod, og du kan måle ind til toppen af den ønskede mur fra loddebrættet. Ved at finde ud af murens smig bliver det lettere at afgøre, hvor stort udsving der må være på retskeden.
Plantekummen
En plantekumme eller bed vil med sikkerhed bringe glæde i hverdagen. Der er mange muligheder for materialevalg, når det handler om plantekummer. De kan bygges i eksempelvis granit, beton og træ. Materialerne har forskellige egenskaber og fordele, som kan være værd at tage med sig i sine overvejelser.
Først og fremmest holder granit i mange år fremover, og fordelen ved materialet er, at det ikke mister sin farve eller struktur, da det er et naturmateriale. Ydermere kan det tåle konstant jordkontakt, og det er derfor ikke noget problem at plante de flotteste blomster i plantekummerne.
Falder valget på beton, så er det nemt at få den nye belægning til at indgå i den eksisterende. Beton er et klassisk materialevalg, og det har også en fin holdbarhed. Det er vigtigt at være opmærksom på at lave en god bagstøbning, hvis betonflisen skal stå i lod.
Træ er et mere omstændeligt materiale at arbejde med, men det er ikke desto mindre smukt og skaber en hyggelig stemning. Træ tåler nemlig ikke konstant jordkontakt, og det er langt bedre at vælge trykimprægneret træ, da det nemlig er mere modstandsdygtigt og holder længere.
Indkørslen
For at bilen har det korrekte underlag at køre ud på, så er det essentielt at få fat på de rigtige materialer. Allerførst skal der strøs en bundsikring, som har en kornstørrelse på 0-63mm. Bundsikringen giver ekstra styrke og sørger for, at regnvand holdes væk fra det næste lag.
Næste lag er det såkaldte stabilgrus, som er lidt finere med en kornstørrelse på 0-32mm. Stabilgruset har den egenskab, at det forebygger sætningsskader i indkørslen. Det sidste lag, afretningsgruset, anvendes kun, hvis man skal have en fast belægning på toppen. Ellers er et tyndt lag afretningsgrus med til at udjævne de øverste lag.
Det kan ofte betale sig at rådføre sig med en ekspert såsom SuperGrus, som har indgående erfaring med at vælge de rette materialer til boligens udendørsarealer.
Er haven ikke sommerklar endnu? Så få 5 gode råd med på vejen her!