Få styr på sømpistolen

En sømpistol er et godt værktøj at bruge, hvis du skal slå mange søm i. Med den i hånden fremfor en hammer undgår du at få ømme arme og skæve søm. Det er dog ikke helt ufarligt at bruge en sømpistol, og hvert år kommer mange både professionelle håndværkere og gør-det-selv folk til skade ved at bruge sømpistolen. Så skal du bruge en sømpistol er det godt lige at læse med her, så du er forberedt.

 

Hvad er en sømpistol?

En sømpistol er et værktøj, som skyder søm ind i for eksempel træ, eller hvilket materiale du arbejder med. Man kan dele sømpistoler op i tre typer:

 

  • Eldrevet

Den strømdrevne sømpistol er det oplagte valg for gør-det-selv-manden (eller kvinden), fordi den er let og nemt at anvende. Den er ikke så kraftfuld som de andre, og derfor kan den ikke bruges til helt stærke materialer. 

 

  • Trykluft

En sømpistol, der bruger trykluft, kræver en kompressor, så du skal enten have en kompressor eller købe en, hvis du skal bruge denne type sømpistol. Der er mere kraft i denne model end den eldrevne, og ud over at kunne klare lidt hårdere materialer, så betyder det også, at resultatet bliver pænere. Det kræver dog, at man kan håndtere sømpistolen rigtigt, og der skal du have lidt erfaring.

 

 

  • Gasdrevent

Den gasdrevne sømpistol er for den erfarne handyman, da den er meget kraftfuld. Det gør den svær at håndtere, men giver et flottere resultat, når man kan bruge den. Det er også den dyreste model af de tre.

Sømpistoler fås til alle typer af opgaver lige fra større opgaver som at lægge gulv eller til mindre opgaver som at sætte lister fast. Til de mindre opgaver kan du med fordel benytte dykkerpistoler, stiftepistoler eller klammepistoler afhængigt af, hvilket type søm du skal bruge. Derfor skal du overveje, hvad du skal bruge sømpistolen til, inden du køber en.

Fordelen ved at bruge en sømpistol er, at det letter arbejdet gevaldigt. Du skal bare sætte sømpistolen på det, der skal sømmes fast, og så skyde sømmet i. Så du slipper for besværet med at banke på søm og tage søm ud, hvis du banker dem skævt i. Det går også noget hurtigere, end hvis du skal bruge hammeren.

 

5 tips til sikker brug af sømpistol

Sømpistoler slår søm i med hård kraft, og derfor kan de være rigtig farlige at benytte, hvis du ikke passer på. Derfor får du her 5 tips til forsvarlig brug af sømpistolen, så du kan mindste risikoen for at komme til skade.

 

  1. Vælg den rette sømpistol

Som beskrevet ovenfor, så er det ikke uvæsentligt, hvilken type sømpistol du vælger. Du skal kunne håndtere sømpistolen for at bruge den på en sikker måde, og derfor starter den gode sikkerhed allerede ved valget af sømpistol.

 

  1. Beskyt dig selv og andre

Det er vigtigt at beskytte både dig selv og andre, når du bruger sømpistol. I forhold til dig selv skal du bruge beskyttelsesbriller med beskyttelse foran og på siderne, så sømmene ikke kan skade øjnene. Derudover skal du bruge høreværn, for den gentagne lyd fra sømpistolen kan skade din hørelse.

Sørg samtidig for, at der ikke er andre personer i nærheden, når du bruger en sømpistol. Nogle uheld sker nemlig ved, at tilskuere er blevet ramt. Især børn skal holdes langt væk fra sømpistoler, og derfor skal sømpistolen også gemmes forsvarligt væk, når den ikke er i brug.

Skal du række sømpistolen til andre, så sørg for, at kompressoren ikke er sat til, batteriet taget ud eller strømmet taget fra. Ellers er der risiko for, at man ved et uheld trykker på aftrykkeren.

 

  1. Brug det rette søm

Det er nemmere at skifte søm undervejs i dit projekt, når du bruger en hammer end en sømpistol. Men er det nødvendigt med forskellige størrelser søm, er det vigtigt, at du skifter undervejs, selvom du bruger en sømpistol. Ellers kan du ødelægge træet eller det materiale, du skal skyde sømmet i. Skal du skifte meget frem og tilbage, kan du overveje at bruge to forskellige sømpistoler, så du slipper for at bytte søm hele tiden. Bliv klogere på de forskellige søm lige her.

 

  1. Find den rigtige vinkel

Når du skal skyde sømmet ind i træet, skal du være opmærksom på, hvordan sømpistolen holdes mod træet. Er vinklen forkert, kan det være sømmet går igennem og stikker ud på den anden side eller ødelægger træet. Du skal også være varsom med, hvor du holder hånden på det træ, hvor sømmet skal i. Det er nemlig ofte den hånd, der holder træet, som bliver ramt.

 

  1. Fjern kompressoren når du skifter søm

Skal du skifte søm, så afmonter kompressoren på sømpistolen eller fjern strømmen, så der ikke sker nogen uheld. Det er nemlig nemt at komme til at trykke på aftrækkeren ved et uheld, og så ved man aldrig, hvor sømmet havner.

 

Hav respekt for sømpistolen

Med disse forholdsregler, almindelig sund fornuft og respekt for det værktøj, du står med, kan du roligt benytte dig af en sømpistol. Det giver et super godt resultat, og gør det meget nemmere at sætte søm i, især hvis det er større projekter som lægning af gulv.