Alt om fuger til vinduer og døre

En fuge er en vigtig del af husets facade. Der indgår både fuge i murværket samt omkring vinduerne og dørene. I dette indlæg vil vi beskrive, hvordan du vælger den bedste løsning, og hvilke ting du bør tage med i din overvejelse, når du skal vedligeholde eller have ny fuge omkring dine døre og vinduer.

 

Her er de forskellige slags fuger

Til fuge omkring døre og vinduer benyttes tre forskellige typer af fuger. De har hvert deres formål og kan kombineres alt efter, hvor fugen skal laves. Har du et ældre hus, kan du med fordel vælge kalkmørtel, da stilen ofte passer hertil. Det er en sikker og holdbar løsning, der fungerer særligt godt i forhold til at holde fugt ude. Vælger du en fugemasse, vælger du også en nem og fleksibel løsning. Du bør dog være opmærksom på, at fugemasse ikke fungerer godt hele vejen rundt om døren eller vinduet. Det kan nemlig skabe råd, da den ikke skiller sig effektivt af med fugten. Du bør derfor nøjes med at benytte fugemasse i toppen eller bunden af elementet. Ønsker du en mere alsidig løsning, kan du vælge fugebåndet. Det består bl.a. af et udvidende materiale, der sikrer total lukning i fugen. Desuden er fugebåndet nemt at udskifte. 

Er dine vinduer utætte, skal du være opmærksom på flere faktorer. Læs mere om, hvordan du tjekker dine vinduer her.

 

Husk at tjekke dine fuger

Du bør gennemgå tilstanden af dine fuger minimum to gange om året. Når du tjekker dem, skal du kigge efter fugens farve samt eventuelle huller. Mindre revner skader ikke, men de bør ikke være mere end 2 mm. Det kan også ske, at fugen er ved at falde ud, og du bør i så fald fjerne den. Når du skal udskifte fugerne i dit hjem er det vigtigt, at du fjerner den eksisterende fuge helt. Inden du lægger en ny fuge, bør du også gøre mellemrummet rent. Brug desuden en bagstop inden du lægger den nye fuge. Er du i tvivl hvilken bagstop, som du skal bruge, kan du spørge, hvor du køber den. Det varierer nemlig i forhold til hvilken fugetype, du vælger. Husk, det kræver ikke en håndværkeruddannelse at gå i gang med at lægge fuger, og du vil opdage, at det rigtige materialevalg kan føre dig langt.

Du kan også få et kompetent byggefirma til at se på dine fuger. Uanset hvad, skal du altid sikre dig, at du godt selv kan stå for det, eller om det er en bedre ide, at en fagmand står for det.

God fornøjelse!