Hold øje med om dine vinduer er tætte

Vinduer har stor betydning for dit hus. De spiller en stor rolle, når det kommer til belysning, udluftning og udseendet på din bolig – men det nytter ikke noget, hvis de ikke fungerer, som de skal. Vinduer skal være tætte og i god stand, hvis de ikke skal sætte fugt i huset. Utætte vinduer giver kulden fri adgang til boligen og øger kraftigt udgifterne på varmeregningen. Sørg derfor for, at holde øje med mine vinduer med jævne mellemrum.

 

Sådan tjekker du dine vinduer

MC Byg har alt for ofte oplevet problemer med at varmen smutter ud af utæthederne i vinduerne hos kunderne. Her kommer tømrermesteren Mogens med råd til, hvordan du sikrer dig tætte vinduer.

"Start altid med at tjekke hængsler og beslag, når du skal undersøge, om dine vinduer er utætte. Det er som regel netop hængsler og beslag, der er årsag til utæthederne, så derfor er det oplagt at starte med at tjekke netop disse. Du vil måske opleve at hængslerne er løse, så vinduet lukker skævt og forårsager utætheden. Det problem kan løses ved at stramme hængslerne eller skrue dem ordentlig fast. Er hængslerne derimod meget skæve, så er det mest oplagt at udskifte vinduet.

En anden måde til at tjekke for utætheder er ved at føre en finger rundt langs karmene. Der vil på den måde samle sig støv eller være glatte slidmærker de steder, hvor utæthederne befinder sig. Husk altid at markere de utætte sprækker med tape, så du kan finde dem igen. Så undgår du, at skulle starte forfra!"

 

Hvordan skal utæthederne repareres?

"Det kan både lade sig gøre at reparere større og mindre utætheder. Benyt altid isoleringsbånd, hvis du har brug for en midlertidig løsning til mindre utætheder, da det er nemt at montere. Isoleringsbåndet mister dog nemt sin elasticitet af sol og vejr – så det er altid en bedre idé at bruge de tætningslister, som vinduerne er fabrikeret med, hvis du vil reparere større utætheder. Holdbarheden på tætningslister kan variere meget, men de fleste kan holde minimum et par år." siger Mogens afslutningsvis.

 

Ved du nok om fuger? Nej? Så læs mere om det lige her.