Oplever du problemer med vandskader?

Er taget på dit hus af ældre dato, har du måske oplevet, at der efter et kraftigt regnskyl er vand i boligen. Dette problem skyldes for det meste utætheder i tagkonstruktionen. Vand i hjemmet kan skabe ubehagelige fugtskader, der er dyre at reparere. Revner og huller i taget er derfor et problem, som skal løses hurtigst muligt. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du opdager og afhjælper tagskader.

 

Hvorfor opstår utæthederne?

Der findes en lang række af forklaringer og årsager til, hvorfor der opstår utætheden i tagkonstruktioner. De mest typiske er:

  • Monteringsfejl eller fejl i udførelsen af byggeriet
  • Ekstreme vejrforhold, der er skyld i en naturlig nedbrydning af taget
  • Dårlig vedligeholdelse

 

Hvordan løser jeg problemet?

Det kræver ikke særlig ekspertise for at kunne se, at taget højst sandsynligt er utæt. Hvis du tidligere har oplevet problemer med vandskader i din bolig, så anbefaler vi, at du tjekker tag og tagsten grundigt igennem to gange om året. Så er du sikret et tag, der holder til selv det mest stride danske vejr. Læs mere om, hvordan du vedligeholder tagstenene her.

Har der været kraftig regn eller storm, bør du også gennemgå både tag og tagsten. Blæsten kan nemlig nemt få tagsten til at løsne sig, hvilket kan skabe huller, hvor regn kan trænge ind.

 

Tjekliste:

Vi anbefaler, at du følger denne tjekliste:

  • Gå en runde rundt om huset – ligger der knuste tagsten eller nedfaldne tagmaterialer?
  • Studér dit tag fra jorden – brug evt. tagvinduer, hvis dit hus har det. Er der skæve tagsten? Kan du se huller i taget? Ligger der store grene eller andet på taget?
  • Brug en stige og nærstudér det nederste af taget – læg mærke til de samme faresignaler.
  • Tjek taget indefra, hvis det er muligt. Er der fugtskjolder på indersiden af loftet?
  • Tjek dine tagrender – fungerer de, som de skal?
  • Er der træer eller andet, der vokser for tæt på taget? Træer eller buske, der skygger for dit tag, bør beskæres. Så kan tagfladen nemlig tørre, så risikoen for vandskader mindskes.

 

Afhjælp problemet med det samme

Thorlund Tagteknik mener, at du skal være opmærksom på følgende: "Ofte skyldes problemer med vandskader de utætheder, der er omkring de inddækninger, hvor bygningsdele som skorstene, antenner og kviste stikker op fra taget. Utætheder i skotrenden, hvor to tagflader mødes, er også en typisk årsag til vand i huset. Har du fundet utætheder i dit tag, bør du med det samme afhjælpe problemet med enten plastikoverdækning eller spande til opsamling af vand, så skaden spreder sig mindst muligt".

For at få lavet en ordentlig reparation, anbefaler vi, at du tager fat i en kyndig fagmand. Er skaden meget stor, kan du i nødstilfælde tilkalde Falck.