Sådan gør du nemt din plæneklipper forårsklar

Foråret nærmer sig efter en lang vinter. Det betyder også varmere temperaturer, der sætter gang i græsset. Men plæneklipperen har sikkert stået i vinterhi meget længe og er ikke helt klar til at komme på græs igen lige nu. Derfor kommer der her en guide til, hvordan du får din plæneklipper i topform igen.

 

  • Sikkerhed – Inden du går i gang med at rode med plæneklipperen, anbefaler vi, at du fjerner tændrørskablet. På den måde er du sikker på, at du ikke får tændt motoren ved en fejl og risikerer at komme til skade.

 

  • Skift motorolie – Dette kan gøres let med et olieskiftesæt. Hvis du ikke ligger inde med det, kan du tippe plæneklipperen ned over håndtaget og lade olien løbe ud i en spand eller lignende. Når tanken er tømt, skal der naturligvis nyt på. Det kan betale sig at købe en olie af god kvalitet. Det får motoren til at køre bedre.

 

  • Tøm gammel benzin – Hvis du ikke fik tømt plæneklipperen for benzin, inden vinteren tog til, bør du starte med at tømme den for det overskydende. Det kan gøres ved at tænde for motoren og lade den køre til det sidste benzin er brugt op. Herefter kan der hældes ny benzin på tanken.

 

  • Rens eller skift luftfilter – Der findes forskellige typer luftfiltre. Har du et skumfilter, kan du nemt vaske dit filter med vand og en lille smule opvaskemiddel. Hvis du derimod har et papfilter, skal det skiftes, hvis det er snavset.

 

  • Tændrøret klargøres – Det gør man nemt, ved at skrue tændrøret ud, hælde omkring 10-15 ml motorolie ned i røret og derefter sætte det på igen. Skub herefter lidt rundt med plæneklipperen. På den måde får du olien kørt igennem maskinen. Det kan også være tændrøret trænger til udskiftning. Spørg dit nærmeste motorværksted eller anden motorkyndig til råds omkring dette.

 

  • Smør kabler og andre bevægelige motordele – Find motorolien frem igen og smør alle kabler på motoren. Også bevægelige dele kan ofte trænge til en tur. Det er vigtigt at du aldrig bruger WD-40, som mange tyr til, når tingene knager. Den opløser fedt, som vi gerne vil beholde på maskinens kabler.

 

  • Tjek klingen – Sidste punkt på vores liste er at tjekke klingen for, om den er skarp. Er den ikke det, bør klingen slibes. Slib den fremadrettet og i 25 graders vinkel. Hvis klingen ikke står til at redde, kan den altid skiftes. Inden du sætter klingen i maskinen igen, kan du med fordel rense skjoldet for skidt og græs. Dette bør gøres jævnligt, da syren fra græsset kan gå hen og ætse skjoldet på længere sigt.

Hvis alle tingene er tjekket igennem, er du klar til at sætte tændrørskablet på igen, så du kan få gang i motoren og klippet plænen. Vi anbefaler, at alt dette gøres inden april – allerhelst inden du lader plæneklipperen gå i vinterhi.

Hvis du ikke kan få liv i din plæneklipper igen efter en vinter i hi, kan du altid vælge den nemme løsning og sende maskinen ned til nærmeste motorservice. Bor du i Nordjylland, står Aars Motorservice klar til at hjælpe med alt fra eftersyn og reparation til reservedele eller en splinterny plæneklipper at gå foråret i møde med.

 

Læs mere om haven her.