Vand med omtanke

En dejlig sommer med sol og høje temperaturer kan tørre græs, træer, planter og blomster ud. Det er derfor vigtigt at vande haven, når den har brug for det. Vær dog samtidig opmærksom på ikke at overvande, da dette kan skade både have og miljøet. Opstil med fordel en regnvandstønde i din have, så du kan bruge dette til at vande med i de mere tørre perioder.

 

Hvornår skal jeg vande?

Planters behov for vand er størst i vækstsæsonen i starten af sommeren, da jorden her trænger til ekstra vand.  Vil du blive klogere på, hvornår det er bedst at vande haven i løbet af sommeren? Så læs med her:

  • Har vejret længe været tørt? Eller har der kun været små mængder regn i den seneste periode? I så fald vil det være en god idé at vande.
  • Trænger jorden til vand, skal du naturligvis vande. Du kan bruge det gamle, velkendte trick med at sætte en finger i jorden for at mærke, om jorden føles fugtig. Herfra kan du vurdere, om der trænger til at blive vandet. Du kan også anskaffe dig en fugtighedsmåler, som kan måle, hvorvidt jorden har brug for vand.
  • Vand aldrig midt på dagen! Gør du det, vil det meste af vandet fordampe og gå til spilde. Vand derfor ikke i dagtimerne, men i stedet om morgenen eller aftenen.

  

Her skal du oftest vande

Det er formentlig ikke hele haven, der har behov for samme mængder vand. Træer og buske skal eksempelvis ikke vandes så ofte på grund af deres rodnet, der når dybt ned i jorden. Det varme og tørre sommervejr gør derimod, at andre dele af haven ofte har brug for vand. Det drejer sig blandt andet om:

  • Planter i krukker
  • Bede, der står i fuld sol
  • Bede, der er nyplantede
  • Planter, der er i vækst

Hvis du følger disse gode råd, vil vi (næsten) garantere, at du får nabolagets smukkeste have!

 

Læs også: Sådan får du en flot græsplæne