Gød kun, hvis det er nødvendigt

Gødning er ideelt til at få blomster og planter til at vokse, men gødning har også en række ulemper. Hovedreglen er derfor, at du kun skal gøde, hvis det er nødvendigt. Der er ingen tvivl om, at planter skal have næring for at kunne vokse – men vær opmærksom på, at der er meget stor forskel på, hvor meget gødning forskellige planter skal have.

Der findes overordnet set to slags gødning: Kunstgødning og organisk gødning. Som navnet næsten afslører, er organisk gødning det mest fordelagtige at anvende, hvis du vil skåne din have og miljøet.

 

Derfor skal du ikke gøde for meget

Vi har nedenfor listet et par argumenter mod, hvorfor du skal være påpasselig med gødningen:

  • For meget gødning forurener jorden i din have
  • Overgødning kan påvirke grundvandet. Blandt andet derfor, er der i nogle kommune strenge retningslinjer for, hvilke typer gødning, du må anvende
  • Planterne kan blive svedt af, hvis du gøder for meget.

 

Hvordan ved man, hvornår det er optimalt at gøde?

Det kan være svært at vide, hvornår det er mest optimalt at gøde. Vurderingen tages ud fra vejr, temperatur, mængde og en række andre forhold. Du kan med fordel bruge dette trick:

  • Stik fingrene i jorden. Er jorden fugtig? Eller virker det til, at den vil have bedst af en gang vand?
  • Tag stilling til, om planternes blade hænger sløvt.

Ud fra denne tommelfingerregel kan du tage en beslutning om, hvorvidt du bør gøde. Mange vil nu opdage, at de ikke behøver gøde så ofte, som de troede.

 

Hvilken type gødning skal du vælge?

Man kan anvende lige fra færdiggranulerede gødninger, der købes som perler i poser, til forskellige specialgødninger. Indholdet af gødning pr. liter er meget afgørende for kvaliteten. Lad dig derfor aldrig snyde af de dyre specialgødninger, hvis ikke indholdet af gødning er tilsvarende højt. Er jordtemperaturen over 8 grader, anbefaler vi, at du bruger flydende gødning i haven. Er jordtemperaturen koldere bør du slet ikke gøde, fordi planterne ikke kan udnytte den. Det skyldes, at gødningen ikke omsættes optimalt, fordi jordens mikroorganismer ikke arbejder som de skal ved kolde temperaturer.

Har du mulighed for det, så anvend organisk gødning – eksempelvis kompost fra din have eller dyregødning. Husk dog at være opmærksom på, at indeholder af gødningsstoffer er lavere i organisk gødning, og at du derfor skal bruge mere og gøde oftere, når du anvender denne type.

 

Læs også: Brug miljørigtig gødning i haven