Sølvfisk i hjemmet er ikke usædvanligt

Egentlig er de ganske harmløse, men synet af sølvfisk i køkkenet og på badeværelset er ikke ligefrem appetitvækkende. De vingeløse insekter findes i de fleste hjem. Sølvfiskene er lyssky væsener, der skjuler sig i revner og sprækker. Om natten kommer de frem for at finde noget at spise. Du kan dog trøste dig selv med, at de ikke bliver større end 1 centimeter.

 

Hvorfor skal de væk?

Udover at være et insekt, som dermed principielt er uønsket i hjemmet, er der nogle forhold, der gør, at du bør undgå at få sølvfisk ind i dit hjem – eller i hvert fald begrænse antallet af dem. Generelt er sølvfisk som sådan ikke et skadedyr, men derimod betragtes de som et af boligens mest harmløse dyr. Sølvfisk lever blandt andet af sukker, brødkrummer, sæberester og mel. Hvorfor skal de så væk? Primært fordi at de fordøjer papir, hvorfor det også hænder, at de spiser tekstiler, bøger, frimærker og tilmed tapet og tapetklister.

Det skal du gøre

Først når sølvfiskene angriber papirelementer, betragtes de som skadedyr, hvorfor giftbehandling kan foreslås i sådan en situation. I dette tilfælde bør du altid kontakte en fagmand. Hvis problemet ikke er så omfattende, er der dog andre og lettere metoder for at få bugt med disse sølvkræ.

  • Da de foretrækker at leve i fugtige omgivelser, kan man ofte mindske antallet af dem ved regelmæssig udluftning. 5-10 minutters gennemtræk om dagen er tilstrækkeligt.

 

  • Når du gør rent, er det en god idé at støvsuge grundigt i revner og sprækker.

 

  • Du skal helst undgå for meget gulvvask, da sølvfiskene trives bedst i fugtige omgivelser.

 

  • Hvis du oplever, at sølvfiskene hurtigt kommer igen efter rengøring, kan det muligvis skyldes et generelt problem med fugt i din bolig.

 

  • De gemmer sig også gerne på badeværelser uden et vindue. I badeværelser uden vindue kan det derfor være en fordel at installere et udluftningssystem, eller blot sørge for at holde toiletdøren åben så meget som muligt.

Sandsynligheden for at komme af med alle sølvfisk er meget lille. Så stress ikke for meget over det. Sørg blot for at følge disse anbefalinger og husk at kontakte en fagmand, hvis det bliver et større skadesproblem.

 

Læs også: Optimal rengøring af badeværelset