Red miljøet og din sundhed med bedre rengøring

Du kan opnå flere fordele ved at lave ændringer i din rengøring af hjemmet. Det behøver ikke at være svært eller ubelejligt, men kan gøres ganske nemt. Ved at sænke niveauet af farlige kemikalier og miljøomkostninger i forbindelse med produktion af rengøringsmidler kan du nemlig skabe et sundere klima for kloden og for din egen familie i dit hjem. Her kommer en række simple tiltag, der kan forbedre dine rengøringsvaner.

 

Køb få og gode rengøringsmidler

Du kan med fordel holde din skuffe med rengøringsmiddel så lille som muligt. ”Rengøringen kan for det meste klares med noget brun sæbe og universalrengøring,” foreslår Christel Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Ved at holde dine rengøringsmidler på det minimale sørger du for at undgå unødig, miljøskadelig produktion og forbug af kemikalier. En god idé er at tage valget allerede i supermarkedet. Du bør kigge efter det grønne Svanemærke eller EU’s Ecolabel. Finder du produkter, som er godkendt heraf er du sikker på der stilles høje krav til produktion og indhold.

 

Skær ned på dit forbrug

Når det kommer til rengøringsmidler kræves ikke meget. Du bør dosere i små mængder, da det sparer din familie for at blive eksponeret til store mængder kemikalier. Det sparer desuden også afløbet for kemisk slid, når resterne ryger ud med spildvandet. Vælger du rengøringsmidler af god kvalitet kan du ofte opnå rigtig flotte resultater med en ganske lille dosering. Prøv dig frem og læs på pakken.

 

Undgå engangskludene og -handskerne

En anden nem måde, hvorpå du kan forbedre din klimavenlighed er ved at fravælge engangsklude. Foruden en besparelse på CO2-udeldningen i forbindelse med produceringen af engangsklude, nedsætter man udskillelsen af mirkoplast, der påvirker klimaet i havene, men også i dit kloaksystem og i dit køkken. Ved at udskifte dine engangsklude med bomuldsklude eller mikrofiberklude kan du altså forbedre din påvirkning på klodens miljø samt din egen sundhed i hjemmet.

Ligesom med kludene findes der gode og miljøvenlige alternativer til engangshandskerne. Disse mere resistente og robuste handsker kan holde længere og du opnår derfor et mindre forbrug. Ved at bruge robuste nitrilhandsker til flergangsbrug, eksempelvist, smider du ikke et par ud hver gang, du gør rent.

At gøre rengøringen mere miljøvenlig er ikke et stort eller omfattende projekt. Det kan du gøre med ovenstående nemme tiltag, som også gør din rengøring mere enkel. Husk, at en stor del af en miljøvenlig rengøring kan opnås i supermarkedet og alene ved at købe miljøvenlige produkter kan du forbedre klimaet – også i dit hjem.

 

Læs også: Brug miljørigtig gødning til haven