Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp findes naturligt alle steder, både indendørs og udendørs, og det starter som små sporer, der ligesom frø, transporteres gennem luften og sætter sig i områder, hvor der er gode leveforhold for dem: det indebærer ilt, fugt og god næring. Skimmelsvamp er meget let at finde i naturen, hvor det vokser på træer og blade, men bevæger sporerne sig indenfor, kan de være skadelige for vores helbred på længere sigt. Nogle tegn på en allergisk reaktion på skimmelsvamp kan være hoste, røde og irriterede øjne, hovedpine, træthed, kvalme og andre symptomer.

 

Hvordan opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp har brug for nogle vilkår for at kunne leve. Sporerne, som findes i naturen kan drive ind i boliger og sætte sig på vægge, møbler, madvarer og andet. Skimmelsvamp kan vokse rigtig hurtigt og sprede sig meget i de rigtige forhold. Hvis boligen er dårligt ventileret, der er god varme og fugt og rengøringen ikke er i top, vil skimmelsvamp nemmere kunne sprede sig. Derfor er det vigtigt at holde sin bolig tør, at lufte ud dagligt og flere gange om dagen, for at holde skimmelsvamp fra at udvikle sig.

Nogle rum er mere udsatte end andre, for eksempel på badeværelset, hvor der er høj luftfugtighed efter badet, og hvor det ikke altid er nemt at lufte ud. Her vil skimmelsvamp have de optimale levevilkår for at kunne udvikle sig.

 

Sådan kommer du skimmelsvamp til livs

Har du fået skimmelsvamp i din bolig, kan du starte med at gøre grundigt rent og skrubbe området med vand og sæbe, eventuelt Rodalon eller andet rengøringsmiddel, der fjerner bakterier. Sørg for at lufte godt ud i boligen og for at holde et tørt indendørs miljø. Det kan være nødvendigt at affugte rummet. Er møblerne ramt, kan det være nødvendigt at udskifte dem, fordi skimmelsvamp kan sprede sig inde i selve møblet.
Har du ikke selv tid til at gøre rent ofte nok til at holde skimmelsvampen væk, kan du overveje at få et professionelt rengøringsfirma til at hjælpe dig, så du kommer svampen til livs.