10 sparetips - mere miljøvenlighed
Der findes mange hverdagstricks i hjemmet, som kan skåne miljøet og spare dig en del penge på den lange bane. Vi giver dig her de 10 bedste tips til, hvordan du kan forbedre din økonomi og det huslige miljø gennem nogle få ændringer.
1. Skift til sparepærer
Sparepærer er oftest dyrere i starten, men de holder cirka 4 gange så mange timer – i hvert fald i forhold til den klassiske glødepære.
2. Fordel varmen over flere radiatorer
Ved at du tænder alle radiatorerne på lav eller mellemlav varme, arbejder de sammen om at opvarme hele rummet. Hvorimod, tænder du kun den ene, skal denne arbejde endnu hårdere for at nå helt ud i hjørnerne af rummet. Har du flere rum, er det en rigtig god ide at lukke dørene, så varmen ikke fiser ud i rum, hvor du på det gældende tidspunkt ikke opholder dig.
3. Gå i bad 5 minutter mindre
Er man 4 personer i en husstand, der alle går i bad 11-12 minutter hver dag, kan man spare næsten to personers baderegning, hvis hver person trækker 4-5 minutter fra. Varmt vand er dyrere end koldt vandt, og ligeledes er tiltaget mere miljøvenligt.
4. Sluk lyset efter dig
For mange er det en naturlig vane, men det er ikke alle, der husker at slukke lyset efter sig. Alle ubemandede rum bør have så lave omkostninger som muligt, og slukket lys er nok den mest markante faktor for lavere omkostninger i disse tilfælde.
5. Energirigtige hvidevarer
Ikke et typisk hverdagstip, men energirigtige hvidevarer kan spare dig mange penge på den lange bane.
6. Sluk for kontakterne
Når du forlader et rum, bør alt være slukket. Mange enheder tager en lille smule strøm selv i passiv dvaletilstand.
7. Sluk vandet, når du vasker op
Hæld al vandet op i en balje i stedet for at lade det løbe – det betaler sig alt efter opvaskens størrelse.
8. Hæng dit tøj op udenfor
Tørring i maskine er dyrt i drift, og det er ligeledes mere miljøvenligt at bruge naturens egen tørretumbler.
9. Isoler hjemmet ordentligt
Varmeudslippet i dit hjem afhænger af din isolering af både vægge, vinduer og døre. Det vil koste at få det efterset i starten, men i sidste ende vil du komme til at spare en del på at få det ordnet.
10. Sluk radiatoren vs. sluk ikke radiatoren mens du lufter ud
Radiatoren arbejder ekstra hårdt under udluftning og i tiden derefter. Derfor er det en god ide at slukke radiatoren, hvis du lufter ud i mere end 20 minutter. Derimod, lufter du ud i 5-10 minutter, er der ingen grund til at slukke radiatoren, da den så skal arbejde ekstra igen, for at varme vandet op.
Det er svært at komme med et helt skarpt svar, som gælder alle boliger, da varme afhænger af mange forskellige faktorer. Bla. hvor du får varme fra, alderen på dine radiatorer m.m.