Gode råd til indretning af mindre køkkener

Det kan være nødvendigt at tænke kreativt i forhold til, hvordan køkkenet indrettes mest praktisk og samtidig nydeligt, så det er et dejligt rum at opholde sig i. Har man ikke verdens største køkken, gælder det om at udnytte pladsen bedst muligt. Vi har her fået dygtige fagmænd til at dele ud af erfaring med, hvordan et mindre køkken kan indrettes godt.

 

Hvilke overvejelser skal du gøre dig først?

Inden du går i gang med at indrette, kan det være en god ide at gøre dig gode overvejelser om dine planer for køkkenet. Spørg dig selv, hvilke muligheder køkkenet i forvejen giver. Hvor længe skal du bo der og bruge dette køkken? Er der flere, der skal bruge køkkenet? Hvor meget mad regner du med at lave, og hvor meget køkkengrej forventer du at få brug for? Hvilke funktioner skal køkkenet ellers have? Hvilken stil skal være gennemgående?

Det er eksempler på spørgsmål, du bør stille dig selv forud for indretningen, så du har de bedste forudsætninger for at gå i gang. Det kan gøre projektet meget mere overskueligt, fordi du ved, hvor du skal hen.

 

Eksempler på praktiske løsninger

For bedst muligt at udnytte den plads, der nu engang er i dit køkken, er det nødvendigt at tænke i praktiske baner. Det kan gøres enkelt – se bare her:

 

  • Brug dine køkkenredskaber dekorativt. Tag et kig på det køkkengrej, du allerede har, og se på de æstetiske muligheder i det. Måske har du et smukt fad, der kan hænges på væggen, eller en termokande i en flot farve, der kan pynte på køkkenbordet. Udvælg dine favoritter og lad dem være med til at præge indretningen som både flotte og funktionelle elementer.

 

  • Tænk i lodrette baner. For at udnytte den plads, der er i dit køkken, bedst muligt, er det en fordel at tænke opad, når der indrettes. Det kan fx gøres med gulv-til-loft-reoler og skabe, der udnytter hele væggen. Lukkede skabe kan desuden gøre, at rummet ikke kommer til at se proppet ud. En kreativ måde at indrette opad kunne være at placere en stige op ad væggen, hvorpå du fx kan stille dine kogebøger til at pynte.

 

  • Flere funktioner i ét. Det kan være praktisk at indrette det lille køkken med møbler, der har flere funktioner. Et eksempel på en sådan løsning er borde med skjulte skuffer under bordpladen. Det giver ekstra plads til opbevaring, uden det umiddelbart kan ses, og du kan gemme de ting væk, som ellers bare ville skabe et rodet udtryk i dit køkken.

 

  • Lys skaber plads. Udover at give hygge, kan lys også få rum til at virke større. Det gælder både naturligt lys og lamper. Se på om dit køkken får godt med lys ind ad vinduerne, og tænk ellers over valg af fine lamper, der kan gøre rummet mere åbent og samtidig bidrage til hyggen. Hvide vægge er desuden at foretrække frem for farvede, hvis dit køkken ikke er verdens største.

 

  • Et enkelt udtryk. Hvis du vil undgå, at dit lille køkken kommer til at se proppet ud, er det en god ide at vælge én stil at indrette efter. Du har sikkert en helt masse ideer, når du vil i gang med indretningen, men når man ikke har megen plads at udfolde sin kreativitet på, er det fordelagtigt at begrænse sig. Holder du dig til én gennemgående stilart i køkkenet, undgår du bedst muligt et rodet udtryk.

 

Vi håber, du kunne bruge vores tips som inspiration til dit køkken. God fornøjelse med indretningen!

 

Læs også: Vejen til drømmekøkkenet - det behøver ikke være bøvlet