Sådan giver du dine fliser mange år at leve i

Har du lige fået lagt nye fliser, og vil du gerne være sikker på, at de kommer til at holde i mange år frem? Så kommer her et par gode råd til, hvordan du bedst vedligeholder dine nye fliser, således de får mange år at leve i.

 

Rengør dem regelmæssigt

Regelmæssig rengøring er essentiel. Ligesom alt det andet du har udendørs, såsom din grill, dine havemøbler og din bil, skal dine fliser også rengøres. Der sætter sig med tiden nemlig en hinde på dine fliser, hvis de ikke bliver skyllet og rengjort. Derfor er det en god ide, hvis du rengør dine fliser regelmæssigt. Det gør det også væsentligt nemmere at vedligeholde dem.

For at gøre rengøringen nem og overskuelig kan du gøre følgende:

  • Fej visne blade væk.
    Når efteråret er kommet, og de visne blade har lagt sig, trækker farvestofferne ud af bladene. Når den grønne farve er trukket ud, er der i bladene kun orange og røde farvestoffer tilbage. Disse farvestoffer kan misfarve belægningen på dine fliser, hvis de får lov at ligge der i for lang tid. En sådan misfarvning kan dog fjernes med klorin, men det er ikke særlig miljøvenligt. Derfor er det en rigtig god ide, at du fjerner bladene, og ikke lader dem ligge vinteren over.

 

  • Udnyt regnvejret.
    En billig og miljøvenlig måde du kan rengøre dine fliser på er, ved at skrubbe dine fliser med en kost og en gang sulfo, når der har været et godt regnskyl. På den måde slipper du for at bruge penge på vand.

 

  • Imprægner dine fliser.
    Hvis du vil gøre det nemmere at rengøre dine fliser, kan du med fordel imprægnere dine fliser. Imprægneringen gør, at overfladen bliver vandafvisende og dermed lettere at vedligeholde, da mos og alger ikke kan sætte sig.

Du skal dog være opmærksom på, hvis du bruger en suge-feje-maskine til rengøring af din terrasse eller indkørsel, at disse kan bortsuge noget af fugerne. Derfor er det vigtigt, at du efterfølgende fylder fugerne med fugesand.

 

Fyld fugerne

Når du har fået anlagt din nye terrasse eller indkørsel, er det vigtigt, at du sørger for, at fugerne er fyldt op. Fugerne har nemlig en lukkende funktion, der ikke kun holder fliserne på plads, men også sikrer mod at ukrudt trænger op. Med tiden vil fugerne dog synke, særligt efter regnvejr. Og når der kommer en fordybning mellem dine fliser, kan du risikere, at frø fra træer og planter lægger sig og begynder at gro.

Har du lige fået anlagt en terrasse eller indkørsel, er det en god ide, at du jævnligt får fejet fugesand på fliserne. Dog er det vigtigt, at du får fjernet det resterende sand væk, da det kan samle fugt og dermed skabe grimme kalkaflejringer på fliserne.

 

Kom mos og alger til livs

Mos og alger gør ikke kun dine fliser grimme at se på, de kan også være ret vanskelige at fjerne, hvis de har sat sig i fugerne. Er uheldet ude, er det derfor bedst, at du helt fjerner fugerne og fylder op igen, og det er meget tidskrævende. Du kan derfor med fordel sprøjte mos og algefjerner på dine belægninger minimum to gange om året. Det er særligt vigtigt, hvis du har en nordvendt terrasse, hvor der ofte er skygge og vådt, for det er i dette klima at mos og algerne trives allerbedst. Sørg for at købe en mos og algefjerner der er miljøvenlig og ikke skader beplantningen.

Et andet godt råd er at skylle dine fliser med en mild opløsning af en kop kaustisk soda i en spand vand. Alger trives nemlig bedst i et surt miljø, og den kaustiske soda skaber et meget basisk miljø, som algerne ikke trives særligt godt i.

Du kan læse mere om, hvordan du kommer mos og alger til livs her.