Lad sikkerheden komme først og gå aldrig på kompromis

 

I Danmark er naturen præget af et væld af farver, som skifter i takt med sæsoner og vejr. Det er dog ingen hemmelighed, at vi generelt har mange træer i både skove, haver og på offentlige områder, og træerne vokser sig hurtigt store, hvilket kan være til gene for både mennesker og dyr. Selvom de store træer kan være ekstremt smukke, kan der blive brug for at overveje, om et træ skal fældes, eller om en topkapning f.eks. skal foretages. Nedenfor stilles 5 hurtige spørgsmål om netop dette.

 

  1. Hvad betyder topkapning?

Ordet topkapning betyder – i forbindelse med træer – at man delvist beskære eller fælder et træ fra toppen og ned. Det kan lyde som en overkommelig opgave, men i virkeligheden er topkapning en svær disciplin, som kræver de helt rette redskaber for at kunne lykkedes. Topkapning kan udføres af mange omgang og også af mange årsager, men det handler ofte om at beskære et træ pga. f.eks. skyggedannelse eller pladsmangel. I Århus ligger haveeksperten Træer og Teknik, og du kan læse mere om topkapning på deres hjemmeside her.

 

  1. Skal jeg fælde eller topkappe mit træ?

Det spørgsmål stiller du måske dig selv – og det hele afhænger af dine personlige overvejelser. Det kræver stort arbejde at skulle fælde et træ, og det er ikke noget, som man kan gøre alene. Samtidig betyder fældning af et træ, at træet vil ’dø’, og derfor er det nødvendigt at plante et nyt træ, hvis du stadig ønsker at sætte dit præ på naturen omkring dig. Hvad der dog er fordelen ved at vælge fældning er, at træet på denne måde nedbrydes totalt, og de gener, som har ført til overvejelsen, vil være væk for altid. Nogle mener desuden, at topkapning giver et mindre smukt udseende, og for mange er dette netop grunden til, at de har træet.

Topkapning giver dig muligheden for at bevare dit træ trods de gener, som måtte være forbundet med træet. Ved at topkappe dit træ, kan du imødekomme f.eks. pladsmangel, og du kan på den måde bevare dit træ i lang tid. Topkapning kan foretages f.eks. hvert 3.-4. år, men er du ikke interesseret i, at dit træ skal miste noget af toppen så ofte, kan det være nødvendigt med en fældning.

 

  1. Kan jeg ordne det selv?

Det er som sagt en stor opgave at skulle enten fælde eller topkappe træer, og det kan være en meget vanskelig opgave at ordne det selv. Det er ikke umuligt, og hvis du har erfaring eller kendskab til, hvordan du benytter det rette værktøj, kan du topkappe eller fælde træer med f.eks. en lift. Det er dog nødvendigt at huske, at træer ikke er ufarlige, og især faldende grene eller hele stammer kan være til stor fare for den, som fælder eller kapper.

 

  1. Hvordan kan jeg være på den sikre side?

Det er klart, at opgavens omfang og størrelse er afgørende for, om du kan ordne det selv, men hvis du vil være på den sikre side, kan du altid søge professionel hjælp. Ved store opgaver kan der f.eks. være brug for kraner eller større lifter, og dette kan være svært at skaffe. Desuden findes der uddannelser, som styrker i trækapning og fældning, og det kan være en stor fordel at vælge en professionel samarbejdspartner, som er uddannet inden for netop dette. Sikkerheden skal altid komme først, og der er ingen tvivl om, at dette sikres bedst ved at søge hjælp hos dygtige og branchekendte virksomheder.

  1. Hvem kan hjælpe?

Der findes et hav af forskellige virksomheder og medarbejdere, som kan stå til rådighed med hjælp til topkapning og træfældning. De førnævnte eksperter fra Træer og Teknik, som har beliggenhed i Aarhus, foretager træfældning og topkapning i hele området fra Randers og Silkeborg til Horsens og Skanderborg, og du kan være helt sikker på, at der tilbydes professionel hjælp her. Sikkerhed og tryghed bør altid komme først, når det gælder arbejde med store enheder – som f.eks. træer – og kyndige personer eller firmaer bør altid vurdere det enkelte tilfælde. Du går aldrig galt i byen, hvis du vælger denne vej, og med Træer og Teknik kan du få et gratis og uforpligtende tilbud, som er baseret på netop din situation.