Vejen til den flotte have

En have er for de fleste haveejere mere end blot lidt tilhørende grønt til huset. Det er et fristed, hvor frisk luft og frihed kan nydes. Derfor bruger rigtig mange haveejere også tid på at holde den flot og gøre den dejlig at være i.  Det betyder, at græsset skal slås, ukrudt fjernes og blomster vandes. For flere og flere byder jagten efter den flotte have også på brolægningsarbejde. Fliser kan give haven et nyt udtryk, en ny funktion og mere bevægelighed. Vi ser på, hvordan du sikrer, at dit brolægningsprojekt er vellykket.

 

Det skal være på plads inden du går i gang

Inden du når til selve brolægningen, er der et par ting, du skal have styr på. Det vigtigste er, hvilke dimensioner du ønsker belægningen skal have. Det afhænger helt og aldeles af formålet. Til en terrasse bør der mindst afsættes 4x4 m, så der er plads til borde og stole og lidt gåen omkring, mens indkørsler mindst bør være 3 meter brede. Havestier skal gerne have 1,25 m i bredde. Efter at have gjort det klart, hvad du vil brolægge, skal du vælge typen af fliser. Vil du have københavnerbrosten, herregårdsten eller noget helt tredje? Her spiller formålet en rolle, men bestemt også prisen, da de forskellige brosten varierer meget i pris.

 

4 råd til hvordan dit brolægningsprojekt bliver vellykket

Når du skal brolægge, er fremgangsmåden egentligt forholdsvis simpel. Jorden skal graves væk, så fliser kan ligges i en fordybning og ligge plant med græsset. Inden da skal der lægges et underlag af stabilgrus og sand (mængde afhænger af, hvor meget vægt, det skal kunne holde til). Underlaget skal herefter komprimeres med en pladevibrator. Herefter er du klar til at lægge fliserne (obs. De skal lægges med et lille fald, så regnvand kan løbe fra). Selvom fremgangsmåden er simpel, er den korrekte udførelse ikke nem.  Her er nogle råd til selve udførelsen:

 

  • Afsætningen – opsæt pæle med snore mellem, der viser omfanget af belægningen
  • Jordarbejdet – sørg for at udgravningen passer til både bundlag, læggesand og belægning i dybden
  • Bundlaget – skal sørge for, at belægningen ligger solidt. Det skal være af stabilt grus og komprimeres. Husk at tage højde for formålet, når du vælger mængde af bundlag.
  • Lægning af belægningen – det kan være en fordel at anvende afretningsskinner og afretterbræt ved selve belægningen. Det gør arbejdet lidt nemmere.

 

En hjælpende hånd fra eksperten

Vær opmærksom på, at det er meget hårdt arbejde at udføre brolægning. Overvej derfor, om du har tiden, overskuddet og evnerne til selv at stå for det. Har du ikke det, er pengene givet godt ud til en decideret professionel brolægger.  Jeksen Anlægsgartner og Brolæggerservice er altid garant for et rigtig godt resultat til en meget fornuftig pris. De udfører brolægning i Århus, Skanderborg og områderne deromkring. Bor du i de områder, kan du forsøge dig med dem.