Inspiration til de nye fliser i indkørslen

Er fliserne i din indkørsel blevet slidte? Så får du her et par gode råd med på vejen til, hvordan du får lagt ny belægning på din indkørsel. Hvis det er første gang, du skal lave en ny indkørsel, er der nemlig en række væsentlige ting, du skal tage højde for. Dem bliver du præsenteret for i denne artikel, så du er godt rustet til det store projekt.

 

Masser af valgmuligheder

Der er et hav af forskellige valgmuligheder, og generelt er det lidt af en smagssag, hvad enten du vil have natursten eller fliser i din indkørsel. Dog er der enkelte hensyn, du skal tage, alt efter hvilken slags belægning du vælger. For natursten, som eksempelvis brosten og chaussésten, er væsentligt mere tidskrævende end eksempelvis fliser, da de ikke har en lige så flad og glat overflade som betonfliser har.

Ligeledes stiller en indkørsel højere krav til dit forarbejde, heriblandt hvor dybt du skal grave, og hvor dybt et lag grus, du skal lægge, inden du afslutter med afretningssand. Derfor bør du overveje, om hvor meget arbejde du selv er villig til at lægge i det, for det kan godt gå hen og blive mere omfattende, end du havde regnet med.

 

Sten eller fliser?

Alt efter hvilken slags indkørsel du vil have kan du blandt andet vælge i mellem disse fem forskellige belægningssten:

  • Brosten:

Brosten bruges ofte til at stabilisere kanterne på indkørslen, men du kan også belægge en hel indkørsel med brosten. Der er forskellige størrelser på brosten. Europæiske brosten måler typisk 15x16x21 centimeter, hvor brosten importeret fra østen er mindre og typisk måler 14x14x20 centimeter.

 

  • Chaussésten:

Chaussésten er væsentligt mindre end brosten, og bruges for det meste som dekoration i linjerne mellem betonfliserne, men du kan, ligesom med brosten, også vælge at belægge hele indkørslen med Chaussésten. Stenene måler cirka 9x9x9 cm.

 

  • Herregårdssten:

Herregårdssten kaldes også for holmegårdssten eller bondesten og er en meget populær sten til både terrasser, gangstier og indkørsler. Stenene fås i flere farvevarianter, hvor de mest populære er gråmix og rødmix. Derudover fås de også med en tromlet kant, der giver et mere rustikt udseende. Stenene måler mellem 5,5 centimer og 7 centimer. Til indkørslen bør du vælge sten, der er 7 centimeter tykke.

 

  • Betonfliser:

Betonfliser er støbt i beton, og af den grund får du også mange forskellige former og farver, og du har altså dermed masser af muligheder for at designe din indkørsel. Betonfliser fås i adskillige størrelser og tykkelser, men til indkørslen bør tykkelsen være minimum 6 centimeter.

 

  • Granitfliser:

Granitfliser er en natursten, som stort set ikke ændrer udseende. Det er en meget slidstærk flise, som stort set er uopslidelig. Granitfliser måler typisk 30x30 centimeter, men kan fås i forskellige tykkelser. Typisk ligger tykkelsen i mellem 3-5 centimeter, men det anbefales, at du til en indkørsel lægger granitfliser, der er mindst 5 centimeter tykke.

Der er både fordele og ulemper ved de enkelte sten og fliser. Ud fra et æstetisk standpunkt er det meget subjektivt, hvad de enkelte vælger. Men på det praktiske plan er der mange fordele ved at lægge fliser. Først og fremmest er de større, og du skal altså bruge færre fliser, og dermed mindre tid på at lægge dem. Derudover har de en flad overflade, hvorfor de er væsentligt nemmere at lægge end natursten.

 

Læg et ordentligt underlag

Der er stor forskel på, om det er en terrasse eller en indkørsel, som du skal lægge belægning til. For belastningen på fliserne og underlaget er nemlig forskellig, hvor indkørslen bliver belastet væsentligt mere end en terrasse eller gangsti.  

Hvis du ikke får lagt et ordentligt underlag med de helt rette fliser eller sten, kan du dermed ende med at få en indkørsel med dybe hjulspor eller lunker, og det er ikke særlig pænt at se på.  

Derfor er det vigtigt, at du har lagt et ordentligt underlag. Du skal blandt andet tage højde for:

  • Om du har gravet dybt nok
  • Om dit bærelag er tykt nok
  • Om dit lag af afretningssand er tilstrækkelig.

Når du skal grave ud til din indkørsel, er det vigtigt, at du har gravet dybt nok. Først og fremmest skal du have fjernet al muldjorden, da den bløde jord med tiden vil lægge sig, og du vil få en ujævn overflade.

Til indkørslen anbefales, at du har et bærelag med stabilt grus, som er minimum 15-30 centimeter. Derudover skal du gerne have omkring 20-40 centimeter afretningssand, som du kan lægge din belægning på.

Det kan ligeledes være en god ide, at du lægger dine sten 3-5 millimeter højere end den eksisterende belægning, da stenene med tiden vil sænke sig en smul