Husk dine forpligtelser

Er du husejer, og har din bolig offentlig fortov eller vej, er det din pligt at rydde sne. Snerydning er ikke noget, der kan udsættes til dagen efter! Det er kun, hvis sneen falder om natten, at du ikke er forpligtet til at rydde den med det samme. Snerydning behøver dog ikke være en sur pligt. Tag hele familien med, og gør snerydning til en leg. Jo flere I er om det, jo hurtigere går det.

 

Så ofte skal du rydde sne

Ifølge lovgivningen er du forpligtet til at rydde dit fortov, indkørsel, havegang og trapper foran huset for sne hurtigst muligt, efter det har sneet. Ifølge retspraksis er det et krav, at fortovet er ryddet i tidsrummet fra kl. 7 til kl. 22. Har det sneet om natten, skal fortovet altså være ryddet kl. 7 morgenen efter. Det gælder bl.a. fordi at:

  • Postmænd, skraldemænd og gæster nemt skal kunne komme til din bolig.
  • Der ikke skal være nogen, som falder på dit fortov på grund af sne eller is. Tænk på børn og ældre mennesker, der måske er usikre på benene.

 

Du skal betale erstatning

Sker der et uheld på dit fortov, og er sneen ikke ryddet, kan vedkommende lægge sag an mod dig og kræve erstatning. Hvis du har svært ved at nå at have fortovet ryddet inden kl. 7, så tænkt på, hvordan og i hvilket omfang dit fortov bliver brugt. Bor du i et område, hvor folk sjældent færdes ude om morgenen, kan du muligvis vente til lidt senere på dagen med at rydde fortovet. Bor du derimod på en vej, hvor mange har sin daglige gang tidligt på dagen, skal du huske at overholde tiden. Det vigtigste er dog, at du får det gjort - så hellere sent end aldrig.

 

Grus eller salt?

Det kan ofte være svært at finde holde balancen, selv efter sneen er skrabet væk. De mest udbredte produkter som løsningen på dette er grus og salt, som begge giver dig et bedre fodfæste.

"Først skal sneen skrabes væk for at undgå så meget is som muligt, derefter strøges gruset på. I visse tilfælde skal der flere lag grus til. Det afhænger af ude-temperaturen og mængden af sne. Grus skader ikke miljøet, hundepoterne eller bilerne, og desuden er det noget billigere end andre metoder, " siger Entreprenøren NG Transport.  

 

Er temperaturerne meget lave, så er en saltlage en mere effektiv løsning, da saltlagen først fryser til mellem 6 og 8 grader.

 

Læs også vores artikel omkring, hvordan du undgår oversaltning.