Legehus i træ: Sådan bygger du det selv
Hvis du godt kunne tænke dig at give din børn mulighed for at lege i et legehus, så hvorfor ikke selv bygge det? Der er uendelig megen glæde samt mange timers leg i et legehus, og det, at dine børn har mulighed for at lege i et som børn, er noget de vil se tilbage på med stor taknemmelighed.
At bygge legehuset selv kan muligvis godt lyde besværligt og som en kompleks opgave, men du behøver altså ikke være uddannet tømrer for at bygge et legehus i træ.
Derimod skal det ikke nødvendigvis tage lang tid, hvis du er i besiddelse af de rette materialer og det rette værktøj.
Hvordan forløber processen?
Det første skridt i projektet er at beslutte, hvor legehuset skal være placeret. Det er vigtigt, at legehuset er placeret således, at der er mulighed for at holde lidt øje med børnene, hvis de er små. Derudover kan det også vise sympati for naboerne at have den rette placering i mente, da de ikke nødvendigvis vil finde det en glimrende ide at få nye naboer, der typisk godt kan have et lidt højere lydniveau, end hvad naboerne synes er behageligt.
Dernæst er det relevant at beslutte dig for, hvor stort legehuset skal være. Legehuset skal gerne have sådan en størrelse, at børnene har mulighed for at nyde deres leg derinde, men derimod skal det heller ikke være sådan en størrelse, hvor kommunen begynder at blande sig. Som tommelfingerregel taler man om, at du kan bygge et hus på 10 kvadratmeter op til en højde på 2,5 meter.
Inden du samler legehuset, kan det også være fordelagtigt at male brædderne, såfremt det i det hele taget skal males, eftersom det kan være svært at komme ordentlig til, når det er samlet.
Det næste skridt i processen er at give legehuset et godt fundament. Det er afgørende, at huset ikke er i direkte kontakt med jorden, hvilket vil føre til, at det rådner. Hvis du placerer legehuset et sted, hvor der ofte blæser meget, kan du også overveje at forankre huset.
Efterfølgende skal husets skelet bygges. Hvis du har børn, der er glade for at klatre, så huset bygges med dette i tankerne. De skruer, du benytter til huset, skal være beregnet til det, eftersom du gerne vil sikre, at børnene ikke river sig på dem. Dette kan du gøre ved at bruge beslag. Dernæst sættes beklædningen op, hvor du her har mulighed for at give huset karakter og sit eget udtryk.
Lav indgang og vinduer med karme, hvis du ønsker det bedste resultat. Du skal overveje materialet af vinduet, og om vinduet skal kunne åbnes. Af oplagte årsager er der ingen tvivl om, at det er fornuftigt at gøre brug af plexiglas til vinduerne.
I forhold til beklædning er brædder det typiske valg, men det er også en oplagt mulighed at vælge krydsfiner, da det også er godt at arbejde med.
Taget bør du give et udhæng på 20-30 centimeter, så vandet løber væk fra huset. Det er op til den individuelle at vurdere, hvilket tag der passer bedst til legehuset, men krydsfiner og tagpap er aldrig et dårligt alternativ.
Slutteligt skal huset gennemgås med en tættekam for at minimere sandsynligheden for, at dine børn bliver stukket af skarpe hjørner, spidse vinkler eller andre skarpe genstande.
Hvilke materialer skal du bruge?
I forhold til valg af værktøj kan du klare dig med et meget minimalistisk udvalg, da du i princippet ikke har behov for mere end en hammer, en skruetrækker og en fukssvans. Dog kan det være en fordel at erhverve dig en god skruemaskine. Hvis du bruger brædder som beklædning, er du også godt stillet med en kapsav. Hvis du derimod gerne vil bruge krydsfiner, kan det være fordelagtigt at benytte en stiksav.
Generelt set skal du købe træ, der egner sig til et udendørs liv. Du bør holde dig væk fra trykimprægneret træ, eftersom det er giftigt, og det vil du ikke udsætte dine børn for.