Lægning af fliser i Kolonihaven: Sådan gør du det selv

Er du den heldige ejer af en hyggelig kolonihave, men trænger den måske til nyt liv? En oplagt måde, hvorpå du kan gøre din kolonihave hyggeligere og give den et friskt pust, er med lægning af fliser. Fliser har mange forskellige fordele, som du vil kunne nyde godt af. De findes i mange forskellige størrelser og former, er dejligt lune at gå rundt på, og så kræver fliser hverken maling eller træbeskyttelse, hvilket gør dem oplagt i en kolonihave.

 

Sådan kommer du i gang med projektet

Har du besluttet dig for, at du skal have fliser i din kolonihave eller måske i den have, skal du først og fremmest have fundet og skaffet de perfekte fliser. Der findes et stort udvalg af forskellige fliser, så undersøg de forskellige muligheder inden, du vælger.

 

Når du har fundet de perfekte fliser, skal du have dem ind i haven, så du kan komme i gang med projektet. Det kan være en særdeles besværlig proces, da fliser er tunge, og det vil kræve hårdt arbejde. Men der findes heldigvis andre løsninger end håndkraft. Har I tunge fliser og en smal indkørsel til haven eller kolonihaven, kan det være en god ide at anskaffe sig en mobilkran, som kan løfte fliserne direkte ind i haven. Med en mobilkran kan man nemt navigere rundt på de smalle områder, og man slipper for at få ondt i ryggen. Der findes mange kranfirmaer, hvor man kan låne en mobilkran med fører til små opgaver i forbindelse med fliser.

 

Sådan lægger du fliser i kolonihaven

Når du har fået valgt og transporteret de fliser, du har besluttet dig for, er det blevet tid til, at de skal lægges. For at få det bedst mulige resultat, kan du følge denne guide: 


Trin 1: Stabilgrus

Først skal der lægges stabilgrus. Grav alt muld væk og fuld op med bundsikrings-grus. Ovenpå lægges stabilgrus i et lag af minimum 12 cm. Sørg for begge lag komprimeres og lægger jævnt.

Trin 2: Afretningslag

Herefter skal du lægge et afretningslag, som fliserne efterfølgende skal lægges på. 2-4 cm er passende for de fleste typer af fliser.

Trin 3: Læg fliserne

Når forarbejdet er i orden, er det tid til at lægge fliserne. Her er det vigtigt at være opmærksom på den specifikke type flise, og hvordan denne type lægges på bedst mulig vis. Brug en retteskinne undervejs for det bedste resultat.

Trin 4: Husk fugerne

Tjek at fugerne er ensartede og fyld fugen op med fugesand, så fliserne ikke kan bevæge sig.