Sådan gør du det selv – terrasse
Har du mod på at bygge din egen terrasse? Læs med her, og få råd til at bygge en flot terrasse, som du får lyst til at nyde solen på, hver eneste dag. Vi kommer blandt andet ind på materialer og giver dig en trin for trin guide til, hvordan du bygger din terrasse på blot én dag.
Du vil blandt andet blive klog på opmåling, og nogle af de praktisk ting, du med fordel kan gøre dig tanker om, inden du begynder.
Råd #1: Ha’ styr på det praktiske
At bygge en terrasse, der er så flot, at du med sikkerhed får lyst til at bruge en masse solskinstimer derude, handler naturligvis meget om, at undersøge hvilke materialer der findes, og så vælge dem, der passer lige ind i din smag. Men der er også mange praktiske ting, du bør vide noget om, da det er en forudsætning for at bygge en terrasse, der bliver ved med at være flot – især fordi den ikke må være for udsat i forhold til fugt. Vi kommer især ind på råd til at vedligeholde træterrasser.
I forhold til det praktiske, anbefaler vi nedenstående fremgangsmåde, og gennemgår kort hvert punkt.
Tjekliste til den gode terrasse – det praktiske:
1 Tænk placeringen igennem
2 Lav en skitse
3 Bestil materialerne
4 Etabler konstruktionen
5 Monter belægningen
1 Tænk placeringen igennem
Det kan være rigtig lækkert med en terrasse lige ved stuen eller køkkenalrummet, eller et andet sted, hvorfra du nemt kan komme derud. Men med i dine overvejelser bør du have, på hvilken side af huset, det plejer at blæse mest, og hvor der er flest soltimer. Så er du allerede godt på vej.
2 Lav en skitse
For at gøre det let at beregne, hvad du skal købe ind af materialer, bør du tegne en præcis tegning af den terrasse, du ønsker dig – også den underliggende konstruktion. Lav en plantegning over huset og tegn terrassen ind. Arkitekter benytter manifoldpapir, så de let kan rette og tegne over, så brug gerne det eller madpapir.
3 Bestil materialerne
Maj til september er grundet vejret en særligt god periode at bygge din terrasse. For at være sikker på at være klar, og for at kunne nyde så meget af årets sommervejr som muligt, er det en god ide at bestille materialerne i god tid.
Terrassen består af 3 lag:
- Stolper som fundament
- En underliggende trækonstruktion
- Belægning af terrassebrædder
Du skal købe nok træ til, at kunne lave en konstruktion med en afstand på 40-60 cm mellem tværbjælkerne. Hvis terrassebrædderne eksempelvis er 2 cm i tykkelsen, bør der maksimalt være 40 cm mellem bjælkerne i konstruktionen.
4 Etabler trækonstruktionen
Typisk hviler en hævet terrasse på en trækonstruktion med stolper, der graves ned i jorden og støbes fast i beton. Det træ, som er i kontakt med jorden, bør være trykimprægneret træ (NTR Klasse A). Alternativt kan for eksempel træsorten robinie anvendes, og den har en holdbarhed på mere end 10 år i kontakt med jorden.
Afstanden mellem stolperne afhænger naturligvis af målene på terrassen, men du kan som hovedregel regne med 2-3 meters afstand.
5 Monter belægningen
Når du skruer terrassebrædderne fast til den underliggende konstruktion, bør du sigte efter, at der er et mellemrum på mindst 10 mm. mellem dem. På den måde undgår du, at vanddråber lægger sig mellem brædderne og fugter træet for meget, så det bliver nedbrudt for hurtigt. Med et sådant mellemrum vil brædderne i øvrigt tørre hurtigere, når det har regnet.
Brug varmforzinkede skruer eller rustfri NTK-søm, da de har en lang levetid og ikke misfarver træet.
Råd #2: Find dit design
Når det kommer til at få designet en terrasse, du synes er lækker at se på, er træsorten en vigtig faktor. Og her er der rigtig mange muligheder. Udover at gå efter hvad du finder pænt, kan du med fordel undersøge, hvor lang tid de enkelte typer holder og hvor meget vedligeholdelse de hver især kræver.
Råd #3: Bevar terrassen lækker
Det er ikke så meget ved at have en lækker terrasse, hvis den ikke bliver ved med at være det. På den måde kommer man altså ikke udenom at forholde sig til de praktiske ting, for også at kunne have en flot terrasse på længere sigt. Her er især fugt noget, du bør være opmærksom på.
Undgå fugtproblemer sådan her:
- Ved at sørge for at skruerne flugter med træet undgår du nedsænkede skruehuller, hvor vand kan lægge sig. Du kan overveje at udfylde alle skruehuller med træpropper
- Ved at skære vandrette flader øverst på stolper eller rækværk m.m. skråt, sikrer du at vandet kan løbe af
- Ved at forsegle alt endetræ med et træbeskyttelsesmiddel, forhindrer du vand i at trænge ind. Dette er vigtigt, fordi træet suger op mod 100 gange mere vand fra enderne end fra siderne
- Sikr dig at fugtighedsprocenten i træet højest er 15 procent, når du maler det
- Etabler et fald på 1 cm pr. meter, så regnvand kan løbe af brædderne. Hvis terrassen grænser op til huset, skal faldet gå væk fra huset, så husmuren ikke opfugtes.
Råd #4: Gør det selv eller hyr?
Hvis du nu har besluttet dig for selv at designe og bygge din terrasse, findes der endnu flere råd i bøger og på nettet, som du kan få gavn af.
Hvis du ikke er sikker på, om det lige er dig, selv at bygge terrassen, kan du overveje, om du selv vil købe dine materialer, eller du vil lade en professionel om både indkøb, planlægning og montering.
Har du besluttet dig for, eller overvejer du, at kontakte en professionel, er en god gammeldags Google-søgning et godt sted at starte. I forbindelse med forfatningen af dette indlæg, prøvede vi selv at se, hvad vi via Google kunne finde i vores lokalområde. Vi fandt blandt andet Thorsø Anlæg og Byg, der arbejder i hele Østjylland, og som nævner, at de kan kontaktes uforpligtende for inspiration samt give et uforpligtende tilbud. Hvis du ikke er helt sikker på, hvad du vil, kan det være en fin start at få en uforpligtende snak med en fagmand.