Øget stigesikkerhed og regler om arbejde i højden

Stiger er alsidige og essentielle for de fleste håndværkere, og det er derfor en investering, som de fleste håndværkere på et tidspunkt gør sig.

I 2018 blev kravene til stiger skærpet i forhold til, hvordan de så ud tidligere. Dette betyder, at ny-fabrikerede løse, transportable stiger såsom enkeltstiger, skydestiger og weinerstiger skal være fabrikeret i overensstemmelse med de nye europæiske standarder og derved være mærket DS/EN 131 ”for professionel use”

Dog skal det siges, at hvis din virksomhed har indkøbt stiger, før de nye standarder blev offentliggjort, er det ikke et lovmæssigt krav, at man ikke må bruge dem længere. Virksomheden skal bare være opmærksom på, at når der næste gang skal købes nye stiger, så skal de leve op til de nye standarder.

 

Hvad er ændret ved de nye stiger?

Her er en oversigt over, hvad der er ændret ved den nye standard DS/EN 131:

  • Stigerne er nu opdelt i to klasser, hvor de enten er klassificeret som ”professional” eller ”Non-professional”, hvilket, som det fremgår af ordet, er sigende for, om stigerne må benyttes i en erhvervsmæssig sammenhæng.
  • Krav til styrke i stigerne er blevet øget.
  • Hvis stigen kan anvendes som enkeltstige, skal den være bedre forneden (tværtravers) fra en længde på 3.000 m.m.

 

De nye regler er ikke omfattet stilladser

Hvis din virksomhed har behov for et nyt stillads, skal du ikke være bekymret for, at der bliver indkøbt nogle stilladser, der ikke lever op til de helt nye krav for disse nye standarder fra 2018, er kun omfattet stiger.