Så meget må du løfte

Som medarbejder med forskellige praktiske opgaver, indgår ofte mange løft som en del af arbejdsdagen. Derfor er der blevet opstillet nogle regler omkring løft af tunge genstande på arbejdet, som gælder, uanset om du er tømrer, kassemedarbejder eller lagermedarbejder. Det er vigtigt at vide for at undgå skader i ryggen, når du løfter. Der er dog forskel på reglerne, afhængigt af om du er under eller over 18. Læs mere her for at blive klogere på, hvordan du løfter korrekt.     

 

Den sikre vægtgrænse

I forbindelse med tunge løft på arbejdspladser, er der fastlagt nogle retningslinjer for, hvor meget og hvor tungt medarbejdere må løfte. I Danmark er den maksimale vægt under optimale forhold på 50 kg. Denne vægtgrænse gælder for både mænd og kvinder, og den gælder for tunge løft af byrder holdt tæt ind til kroppen. For byrder holdt i strakt underarm er vægtgrænsen 30 kg, og for byrder holdt i 3/4 arms afstand er grænsen 15 kg. Disse vægtgrænser er opstillet, for at medarbejdere som tømrer og lignende kan undgå at påføre sig skader i løbet af deres arbejdsliv.

 

Vægtgrænsen kan variere

De ovennævnte vægtgrænser er gældende i Danmark, og de ændrer sig fra land til land. Mange lande har mindre vægtgrænser, når det kommer til tunge løft. Derudover er der forskel på, hvor tungt du må løfte, afhængigt af de forhold du løfter under. Det anses som værende risikabelt at løfte og bære ting længere end to meter. Kan dette ikke undgås, er vægtgrænsen for tunge ting, der bæres tæt ind til kroppen, 20 kg. Det er generelt en god ide både for arbejdsgivere og medarbejdere at sætte sig i de pågældende regler som tømrer, lagermedarbejder eller lignende. På den måde undgås flest muligt skader.