Ombygning eller tilbygning: 5 ting at vide inden du starter
Hvis du står og skal lave en ombygning eller en tilbygning, handler det overordnet om to ting: find ud af, hvordan du vælger noget, du rent faktisk kommer til at bruge; og kend reglerne på området. Det kan du få et par gode råd omkring lige her.
Her er fem tips til at bygge en tilbygning eller ombygning, du faktisk får lyst til at bruge:
- Overvej at snakke (uforpligtende) med en arkitekt eller rådgiver
- Lav en gennemtænkt og detaljeret plan
- Skab designmæssig sammenhæng med andre dele af boligen
- Undgå at fjerne vægge, som du senere finder ud af har værdi for dig
- Kend krav og regler
Nedenfor gennemgår vi et par af punkterne, og der er masser af yderligere information at finde på eksempelvis boligblogs rundt på nettet.
Lad en arkitekt gøre dig klogere
Det kan være et omfattende og kompliceret arbejde at bygge om eller bygge til, så for at være sikker på, at det hele bliver lavet ordentligt, kan det være en god ide at få en snak med ikke bare en håndværker, men også en arkitekt eller rådgiver. Hvis du har lysten til en ombygning, har du måske også en masse gode idéer til, hvordan du gerne vil have, den skal udformes og se ud. Kombinerer du disse idéer med en arkitekts professionalisme, får du sandsynligvis et dejligt areal, hvor du faktisk har lyst til at bruge en masse timer gennem de næste mange år. Og du undgår at få et rum med eksempelvis et dårligt lysindfald og andre arkitektoniske forhold, der ikke fungerer for dig, samt byggeprocesser, der ikke er planlagt ordentligt.
Det med reglerne
Også her er det oplagt at nævne værdien i at snakke med en professionel. Hvis du får en snak med en rådgiver, kan du hurtigt og ret nemt blive bekendt med de regler, der er vigtige at være opmærksom på i forbindelse med netop de ønsker, du har til din nye ombygning eller tilbygning.
Blandt de vigtigste love, bekendtgørelser og reglementer, der gør sig gældende er for eksempel byggeloven, bygningsreglementet, BBR-loven – og (desværre) også en hel del andre; omkring fem. Ønsker du at ordne det hele selv, er det derfor ikke nok at læse et kort blogindlæg som det her – netop derfor kan det måske betale sig for mange at kontakte en fagmand. Nedenfor gennemgår vi et lille udsnit af, hvad du skal være opmærksom på:
Byggeloven:
Denne er en overordnet lov, som gør sig gældende for byggeri af eksempelvis ombygninger, tilbygninger og lignende. Loven vedrører eksempelvis regler for tilgængelighed i forhold til for eksempel vand, veje og andre ting.
Bygningsreglementet:
Dette reglement beskæftiger sig med kvaliteten af det byggede, og vedrører blandt andre ting regler omkring indretning, vådrum, krav til vandtæthed og sikkerhed mod fugtskader og vandskader, herunder hvordan man konkret og praktisk kan leve op til reglerne.
Det vigtigste
Som nævnt er der ikke et krav om, at du kontakter en arkitekt eller byggerådgiver, når du vil lave en tilbygning eller ombygning – det afhænger helt af, hvad du foretrækker. Vi håber dog at have gjort det klart, at der er mange love og regler at forholde sig til, og håber at du er blevet klogere på, hvorvidt du har mod på – og tid til – at klare det hele selv. Og husk at de fleste fagmænd altid er glade for at høre fra potentielle kunder – så det skader i hvert fald ikke at få en lille snak med en professionel, og så overveje om det er et firma, du stoler på og har lyst til at samarbejde med.