Når værktøjet går vinteren i møde

Når vinteren kommer, er det vigtigt, du beskytter dit værktøj, så du kan bruge det igen til foråret. Det er nemlig ikke alt værktøj, som kan holde til at stå udenfor eller i et koldt skur. Værktøjet bliver ødelagt, bare fordi det ikke er opbevaret rigtigt.

Det er altid en god idé at spørge i byggemarkedet, eller hvor du køber dit værktøj, om de har nogle gode råd til opbevaring i løbet af vinteren. Ellers kan du her blive klogere på, hvilke 4 slags værktøj er ekstra skrøbeligt, når frosten kommer. 

 

  • Pas på batteriværktøjet

Både batteri og værktøj har det bedst med ikke at få frost. Det kan være direkte skadeligt for batterier at få frost, og derfor skal de opbevares indenfor i varmen. Nogle af de nyere batterityper har det faktisk okay med frosten, men vær hellere på den sikre side og få dem ind i varmen. Det samme gælder selve værktøjet, som ikke kan tåle fugt, og derfor skal opbevares indenfor eller i et meget tørt skur. Fugten opstår, når temperaturen stiger, og der dannes kondens. Den kondens kan give rust på værktøjet.

 

  • Haveredskaber og plæneklipper

Generelt er det en god idé at rense haveredskaberne og give dem en beskyttende olie, inden de bliver pakket væk for vinteren. Hvordan hækkeklipper og græsslåmaskinen skal behandles afhænger af, om de kører på olie eller batteri. Hækkeklipperen kan naturligvis også være en manuel udgave, og så skal den bare rengøres og have beskyttende olie. Kører den på benzin, skal den - ligesom plæneklipperen - tømmes for benzinen og olie. Kører den på batteri, skal batteriet opbevares et sted uden frost for at undgå skader.

 

  • Haveslange og højtryksrenser

Alt, der indeholder vand, må ikke stå et sted med frost. Vandet bliver til is, og det kan ødelægge maskinen eller slangen. Derfor skal vandet tømmes ud af haveslangen og højtryksrenseren, og så anbefales det, at højtryksrenseren stilles et sted uden frost for at undgå skader.

 

  • Maling skal stå varmt

Det er ikke helt værktøj, men maling og andre malerprodukter som spartelmasse kan ikke tåle frost, og de skal derfor stå et lunt sted i løbet af vinteren. Hvis malingen er blevet frossen, kan man måske redde det igen, ved at lade det tø langsomt op. Du skal derfor ikke tage frossen maling direkte med ind i varmen, for så er malingen ødelagt.

 

Husk havemøbler og legeredskaber

Ud over at sørge for værktøjet bliver opbevaret rigtigt i løbet af vinteren, så er det også vigtigt, at havemøbler og legeredskaber kommer ind i skuret. Nogle havemøbler kan tåle at stå ude, men generelt har de det bedst med at komme ind i et skur. Vask dem grundigt af inden, du stiller dem ind, så der ikke udvikler sig mug og skimmel i løbet af vinteren. Hynderne skal i lufttætte poser og kan lægges i skuret. Legeredskaber som cykler, løbehjul og stangtennis skal ind i skuret, og så skal du passe på, hvis du tager legeredskaber i hård plast frem i frostvejret. De kan nemlig nemt splintre.

 

Træmøbler til haven

Havemøbler af træ opbevares bedst ved samme luftfugtighed, som der er udenfor, og skal derfor helst overvintre i et u opvarmet rum. Tag dem derfor ikke indenfor i udestuen, men sæt dem i skuret.