5 gør-det-selv-regler

Mange gør det efterhånden selv. Der er flere fordele ved gør-det-selv-arbejde, men der er også nogle grænser for, hvad man må gøre selv. Hvis du er ved at kaste dig ud i gør-det-selv-projekt, så læs vores 5 uskrevne regler, før du begynder. Så er du sikret, at du ved, hvilke ting du måske burde overlade til en professionel, og hvilke ting du sagtens kan give dig i kast med.

 

Regel nr. 1: Hold dig fra el- og vvsarbejde som ufaglært

Når det gælder el eller vvs, er det vigtigt, at du ikke gør det selv, hvis du sætter dig selv i fare. En uskreven regel er, at hvis el-arbejdet kan medføre skade på dig selv eller i værste tilfælde medføre brand, så skal du holde dig fra det. Mindre komplicerede el- og vvsopgaver kan du godt fikse selv, hvis du mener, at du har hænderne skruet rigtigt på.

 

Regel nr. 2: Er du i tvivl? Så rådfør dig med en professionel

Der findes bestemte former for arbejdsopgaver, som man ikke må udføre selv – men som skal udføres af en autoriseret fagmand. Der er dog ikke helt klare grænser for, hvor grænserne går hverken ved vvs- eller el-arbejde. Er du i tvivl, så kan du kontakte en byggegarantifond, fagorganisation eller lignende til råds.

Regel nr. 3: Tænk på husets værdi

Når du selv står for renoveringen af dit hus, sommerhus eller lignende, skal du være opmærksom på, at det kan påvirke husets værdi. Hvis du ikke overholder de gældende love og regler, falder husets værdi. Eksempelvis kan en selvinstalleret skorsten være livsfarlig og derfor falder værdien af huset. Småfejl kan selvfølgelig påvirke kvaliteten, hvilket også kan forringe husets værdi.

 

Regel nr. 4: Tænk på din sikkerhed og overvej dine kompetencer

Hvis du vil i gang med et projekt, så gør det klart for dig selv, hvorvidt dine kompetencer rækker til at kunne fuldføre arbejdsopgaven med et tilfredsstillende resultat. Udfører du tømrerarbejde, hvor du ikke overholder reglerne gældende bærende konstruktioner, kan dit selvgjorte arbejde være til fare for dig selv og andre. Dette gælder for alle områder, hvor det er vigtigt, du gør op med dig selv, om du er i stand til at løfte arbejdsopgaven.

 

Regel nr. 5: Søg inspiration og hjælp

Den bedste og mest effektive regel er at spørge til råds. I dag findes der et hav af informationskilder på on- og offline. Søg inspiration på diverse boligblogs på nettet eller find gør-det-selv-videoer på YouTube. Har du en konkret situation, der kræver en eksperts vejledning, så vær ikke bleg for at spørge en fagmand.

 

Professionel fagmand eller gør-det-selv-arbejde?

Det kan være meget svært at beslutte, hvorvidt et stykke arbejde bør udføres af en professionel. En tommelfingerregel er, at du selv skal være tryg ved at udføre arbejdet. Hvis du tvivler lidt på, om du kan følge opgaven til dørs, kan det være sikrest at få en professionel til det. Fordelen herved er naturligvis, at du er sikker på, at fagmanden kan klare uforudsete komplikationer og levere et kvalitetssikret stykke arbejde – dog også til en højere pris. Der er dog rig mulighed for gør-det-selv-projekter, hvis du holder dig inden for de gældende love og regler.

 

Læs også: Det skal du vide om svejsning