Vigtig viden eller ligegyldig info?

Vinduer er noget, vi bruger hver eneste dag, og selvom du nok ikke tænker over det har de en vigtigere funktion, end du lige går og tror. Forestil dig, at du kommer ind i et rum helt uden vinduer - de fleste mennesker vil føle, det som et utrygt sted at være. Det skyldes at der i et vinduesfrit rum vil være både mørkt, koldt og fugtigt. Vinduer er med til at skabe lyse rum, give god ventilation og udluftningsmuligheder. Gennem vinduer kan solens stråler nemt strømme ind og både opvarme og lysne rummet, hvilket giver en både behagelig, lys og luftig stemning til et hvert rum.

Læs med her og få 5 sjove, særlige og nyttige facts om vinduer.

 

Et gammelt nordisk ord

Ordet vindue er et ældgammelt ord med rødder helt tilbage til vores gamle fælles nordiske sprog. Vindue har nemlig oprindelse i det gamle nordiske ord: ’vinduga’, som stadig anvendes på både norsk og islandsk. Vinduga betyder vindøje, som var de små runde glugger, der for flere århundrede siden blev brugt til at skabe ventilation samt regulerede træk fra ildstedet. Selvom det danske sprog har lånt rigtig mange ord fra det engelske sprog, er ordet ’window’ faktisk lånt fra nordisk.

 

Plastikvinduer isolerer utrolig godt

Plastik er kendt for at være et dårligt materiale med ringe holdbarhed. Men det er lidt af en skrøne og gælder særligt ikke, når det kommer til vinduer. Vinduer med rammer i plastik er nemlig eminente til at holde på varmen, hvilket er en stor fordel for dig og din pengepung. Plastik er et isolerende og ikke varme-ledende materiale, hvilket betyder, at du med plastikrammer kan nedsætte varmetabet fra dine vinduer og dermed nedbringe din varmeregning.

 

Vinduer i træ kan holde i over 100 år

Træ er et organisk materiale og forfalder derfor nemt, hvis det ikke vedligeholdes. Mange vælger derfor at gå udenom trævinduerne, men sandheden er, at trærammer til vinduer kan holde i mange flere år, end de krediteres for – ja helt op til 200 år, hvis de vedligeholdes korrekt! Mange af de vinduer, der hver dag udskiftes kan nemlig bevares meget længere, hvilket er langt billigere end at få dem udskiftet. Sørg for jævnligt at skrabe gammelt maling og løst kit af og efterbehandl med imprægnering og maling, og du vil få en vinduesramme, der kan holde en hel livstid!

 

Plastik kan spare dig for vedligehold

Vil du gerne undgå helt at vedligeholde rammerne på dine vinduer, er det igen plastikrammerne, der trækker opmærksomheden.  Rammer og karme i plast er stort set helt vedligeholdelsesfrie, og de tåler både påvirkning fra vind og vejr, uden de bliver misfarvede, får skjolder og forfalder. Selvfølgelig skal de udskiftes indimellem, men de holder oftest i mere end 50 år.

 

Vinduer er indbrudstyven foretrukne indgang

Mange ved ikke, at vinduerne faktisk er indbrudstyven foretrukne indgang. Mange tyverisikrer derfor med husets døre, men glemmer vinduerne. Faktum er, at vinduerne er nemmere at bryde op, end døre, og tyvene kan lydløst afmontere dem og kravle ind uden at blive opdaget. Enten bryder de vinduet op med koben, fjerner udvendige lister og herefter ruden eller borer hele rammen ned.  Det er sjældent, at tyven knuser ruden, da det forårsager masser af støj og alarmerer husets beboere. Sørg derfor også for at tyverisikre dine vinduer!