Nyd sommeren lidt længere med en udestue
En udestue er noget mange husejere går og drømmer om. En udestue er med til at forlænge sommeren på begge sider af årstiden og kan desuden have funktion som et ekstra rum i din bolig. Vælger du at isolere udestuen kan den nemt anvendes hele året, så du får glæde af din have på alle årstider. Når du har besluttet dig for at investere dig i en udestue, er der en del beslutninger, der skal tages, før du for alvor kan kaste dig ud i projektet.
Lav Selv Guiden har her lavet en guide til dig, der giver et overblik over, hvad du skal tænke over, når du skal bygge udestue.
Hvad skal udestuen bruges til?
Det er vigtigt for hele byggeprojektet, at du indledningsvist tænker over, hvad udestuen skal bruges til. Vil du have en udestue, der kan anvendes hele året rundt, kræver det nemlig lidt mere arbejde, end en udestue, der kun skal anvendes på hver side af og under sommeren. Vil du kunne bruge udestuen året rundt, bør du isolere gulvet, og taget. Ønsker du at væggene skal være af glas, kan lavenergi-termoglas med varmkant have en isolerende funktion, hvilket betyder, at udestuen kan bruges året rundt uden tilførelse af varme.
Vil du bygge selv?
Har du en gør-det-selv-mand/kvinde i maven, er en udestue slet ikke et uoverskueligt projekt. Du kan vælge at bygge udestuen op fra bunden, hvilket giver dig frie rammer til at skabe lige netop den udestue, du drømmer om. Virker det som et lidt for uoverskueligt projekt, kan udestuer også købes som standard samlesæt, hvor du selv samler delene.
Hvordan skal udestuen se ud?
De fleste vælger at lade vinduer være det bærende element i udestuen. Målet med de fleste udestuer er nemlig at skabe glidende grænser mellem huset og haven, så man kan nyde godt af naturen, selv når sommeren går på hæld og temperaturerne bliver lavere. Med vinduer som bærende element har du dog mange muligheder for stil og design. Mens nogle vælger de store glasplader med aluminiumsrammer, er andre mere til mindre vinduer med hvidmalede trærammer, der skaber et romantisk look. Vælger du de store glasflader og et tag af glas, fremstår udestuen nærmest som et stort drivhus, mens det lukkede tag har bedre forudsætninger for isolering og fremstår som et ekstra rum i huset.
Har du styr på reglerne?
Før du kaster dig ud i byggeprojektet, er det vigtigt, at du sikrer dig, at der er styr på alt det praktiske. Der findes nemlig love og regler, når det kommer til tilbygning, og det er derfor vigtigt, at du tjekker op på dem, så du ikke kommer til at stå tilbage med en kæmpe bøde. Byggereglementet skelner mellem om udestuen skal bruges til beboelse eller ej. Skal udestuen opvarmet, defineres den som beboelse, hvilket kræver en byggetilladelse, som skal indhentes ved kommunen. Uanset om udestuen skal opvarmes eller ej, kræver det, at byggeriet overholder din lokalplan, hvor der kan være krav om tagtype eller lignende. Sørg derfor både for at tjekke op på lokalplan og eventuel byggetilladelse.
Indret udestuen med charme
Når du har fået din nye udestue på benene, er det bare med at komme ud og nyde den, hvilket gøres bedst, hvis du lægger en kærlig hånd på indretningen. Mange vælger at skabe en loungestemning i udestuen med lækre loungemøbler og bløde tekstiler i form af store puder og tæpper i møblerne. Du kan skabe en rigtig oasestemning ved at indrette med organiske materialer som træ og rigeligt med grønne planter.
Udestuen kan hurtigt blive hele familiens foretrukne rum, hvor batterierne kan lades op, og naturen kan nydes i læ og varme.