Skal du have nyt tag?
Er taget utæt og slidt, eller har I måske renoveret huset, så taget også trænger til en ansigtsløftning? Der kan være flere grunde til at skifte tagbelægning, men da nyt tag kan være en dyr omgang, vælger de fleste først at skifte taget ud, når det gamle er decideret utæt. Når det er på tide at udskifte taget, er der flere vigtige valg, der skal træffes. Som udgangspunkt er det en god idé at lægge samme type tagbelægning, som det tidligere, da det oftest er netop den type tag, tagkonstruktionen er bygget til.
Hvilke typer tagsten findes der?
Tagsten har eksisteret i mange tusinde år og er både praktiske, holdbare og smukke. Du kan få tagsten i mange forskellige materialer, farver og overflader, så du kan vælge den type, du synes passer allerbedst til dit hus. Den klassiske type er de naturlige tegltagstenene, som er lavet af ler og fås i mange forskellige designs. En anden populær type tagsten er betontagsten, som også er et naturligt, stærkt og holdbart materiale.
Vingeteglsten eller falsteglsten?
Man skelner normalt mellem to typer teglsten, nemlig vingeteglsten og falsteglsten. Vingeteglsten anses som den klassiske type og er oftest mindre en falsteglsten. Vingetegl lægges ikke nær så tæt som falstegl, og kræver derfor et mere robust undertag. Teglsten ser vi på rigtig mange huse, kirker og bygninger, men flere og flere vælger i dag falstegn, da taget bliver tættere og dermed ikke har så store krav til undertag, og desuden fås falstegl i mange forskellige udformninger.
Teglstenenes udseende
Taget er en vigtig og stor del af huset, og derfor er udseendet naturligvis også vigtigt. Både inden for vingetegn og falstegn er der mange flere typer overflader at vælge mellem, og man skelner mellem fire hovedtyper:
Natur
Naturteglsten er ikke overfladebehandlet, og overfladen er derfor mat. Teglsten er lavet af ler, og derfor vil tagstenene have en rød-orange farve, der varierer en smule i nuance. Er man ikke til de røde sten, , kan man vælge de blådæmpede, der er blevet brænbdt en ekstra gang i en særlig ovn. Under brændingen tilføres der ikke ilt, og farven ændrer sig fra rødlig til blåsort
Engoberet
De engoberede teglsten er overfladebehandlede med en engobenglasur, der tilføres stenene inden de brændes. Glasuren sikrer stenene mod farvemisdannelse ved påvirkning fra solens UV-stråler, så de beholder samme farve selv efter mange år. Overfladen er mere glansfuld, end ved naturtegl, men mattere end glaseret tegl
Edelengoberet
Både edelengoberede og almindeligt engoberede teglsten tilføres en glasur af teglmel, farve og vand, men ved edelengobering tilføres glasstøv til blandingen. Tagstenen bliver en smule mere glansfuld, end den almindeligt engoberede tagsten, men kommer ikke til at fremstå prangende.
Glaseret
Den glaserede teglsten er lavet af ler ligesom de andre tegltyper, men glasuren, som teglstenen dyppes i har fået tilført kvarts. Resultatet bliver en glat og blank, og denne type teglsten benyttes ofte på parcelvillaer og herregårde. Nogle kommuner har dog forbud mod denne type, da den blanke overflade kan forårsage genskin og desuden skiller sig meget ud, med den helt glatte overflade.
Hvad skal man være opmærksom på?
Før du lægger dit nye tag, skal du være opmærksom på din kommunes lokalplan, der kan sætte begrænsninger for, hvilken type tag, du må vælge. Desuden skal du passe på med at lægge et tungere tag, end det du havde før, da den øgede vægt lægger ekstra pres på tagkonstruktionen. Det gælder fx, hvis du skifter fra ernittag til tegltag. Er tagkonstruktionen ikke bygget til et tungt tag, er det ikke sikkert, at det kan holde til det, og her er det en god idé at rådføre sig med en fagmand.