Går du med nybyggerdrømme?

Mange finder det tiltalende at få bygget et nyt hus, i stedet for at købe et hus af ældre dato. Der er mange fordele ved at flytte ind i et helt nyt hus. For det første har du mange flere muligheder og højere selvbestemmelsesret, end hvis du køber et eksisterende hus. Mange huskøbere har svært ved at finde deres drømmehus, men ved at bygge nyt, kan du skabe dit eget drømmehus. Det er dog vigtigt at have for øje, at det i de fleste tilfælde er noget dyrere at bygge et nyt hus, end at købe et eksisterende. Til gengæld får du alle fordelene ved et nybygget hus; ingen forfald, ingen dårlig isolering, mulighed for selv at vælge inventar, de nyeste designmuligheder, bebyggelse efter moderne retningslinjer og meget mere. Listen med fordelene er lang, og har du økonomien til det, kan det i høj grad anbefales at bygge nyt.

 

Undersøg markedets priser

Når du har besluttet dig for at bygge nyt, har du flere muligheder. Du kan vælge at kaste dig ud i det helt store gør-det-selv projekt og bygge huset fra bunden, eller du kan vælge at få bygget et typehus. Bygger I selv kan I selvfølgelig designe jeres helt eget hus, men det er vigtigt at notere sig, at typehuse også kan skræddersyes til jeres behov og ønsker, og at der findes et hav af muligheder og designs. Det kan være svært at lægge budget, hvis I kaster jer ud i at bygge huset selv, og en god tommelfingerregel er at have ekstra plads i økonomien til uforudsete omkostninger. Sæt derfor budgettet lidt lavere, end hvis I får huset bygget af en husproducent. Vælger I at bygge nyt, skal I huske omkostninger til eventuelle poster som advokat, byggesagkyndig/ arkitekt, forsikring, håndværkere og naturligvis materialer og uforudsete omkostninger.

 

Køb et typehus

Hvis et gør-det-selv-projekt virker som en lidt for stor mundfuld, kan du vælge den hurtigere og mere overskuelige løsning; at købe et typehus. Med et typehus, kan du både spare mange penge og tid sammenlignet med et hus, du selv skal bygge fra bunden. Det skyldes, at typehuse købes som pakkeløsninger med færdigbyggede moduler. Tidsfristen til det færdige hus er væsentlig kortere, både fordi der ikke er så meget, der skal planlægges, og fordi byggetilladelsen gives hurtigere pga. de færdige tegninger og beregninger. Ved et typehus lægger du en stor del af ansvaret fra dig, og der er mange færre ting, du skal tage stilling til. Det kan for mange være den bedste løsning, hvis man ikke går med de store gør-det-selv drømme. Vil du have en smag på gør-det-selv projektet og samtidig spare en del penge, kan du dog vælge at give e hånd med i byggeprocessen.

 

Inviter til en hjælpende hånd

Uanset om du kaster dig ud i et gør-det-selv projekt, eller får bygget dit hus af dygtige fagfolk, er en hjælpende hånd guld værd. Får du bygget huset, kan du som tidligere nævnt spare penge ved selv at bidrage til byggeprocessen, og bygger du selv, kan et par hjælpende hænder sætte skub i tidsplanen. Måske kender du endda nogen, der er håndværkere, gulvlæggere eller lignende, og som er indstillede på at give en hjælpende hånd. Også dem uden faglig erfaring kan dog være en stor hjælp og give en hånd til de mindre tunge dele af byggeprojektet. De kan fx køre affald på lossepladsen, lægge fliser i haven eller male vægge. Som gengæld for deres hjælpende hånd, kan du sørge for forplejning hele dagen med kolde drikkevarer, snacks og slutte af med at give pizza og fyraftensøl til hele holdet, når arbejdsdagen er slut.