Det skal du tænke på i forbindelse med facaderenovering

Ønsker du at efterisolere din facade, eller vil du optimere husets udseende med en facaderenovering? Er du lidt i tvivl om, hvordan du skal gribe fat på det omfattende projekt, så kan du med fordel læse med her. Her kommer vi vidt omkring alle de ting, som du skal være opmærksom på i forbindelse med renoveringen – uanset om du bygger nyt, bygger til eller renoverer dit gamle hus.

 

Hvilken facade skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige typer af facader, hvor de gængse materialer er træ, mursten og fibercementplader. Op til 1970’erne har man også gjort brug af gasbetonblokke, men de benyttes ikke særlig meget længere uden en overfladebehandling. Når du skal være materiale, er det vigtigt at spørge dig selv, hvad dine krav til vedligehold, pris og levetid er. Her adskiller materialerne sig nemlig, hvor træ kræver meget mere vedligehold i forhold til eksempelvis mursten. Mursten har også længst levetid af de nævnte materialer, hvor fibercementplader har en kortere levetid – dog er dette materiale lettere at udskifte. Træ er mere æstetisk i sit udseende, men kræver til gengæld meget vedligehold, hvis det skal kunne holde i mange år. Derfor bør du gøre op med dig selv, hvilke kvaliteter du vægter højest.

 

Fordele og ulemper ved facaderenovering

Ved renovering af facaden er det vigtigt at få en fagmand til at klare arbejdsopgaven – med mindre du selv har håndværksmæssig erfaring. I modsætning til indvendig renovering, optager den udvendige ikke plads i boligen. Man minimerer herved fugtproblemer, og huset vil komme til at holde meget bedre på varmen. Ulempen ved den udvendige renovering er, at det ofte er en dyrere løsning, fordi det kræver professionelle fagfolk. I sidste ende er den udvendige renovering dog mere fordelsagtig end den indvendige, netop fordi man isolerer udefra. Derved er der ikke nogen konstruktioner, der forhindrer, at man får en fuldstændigt isoleret bolig.  

 

Facaderenovering er en effektiv løsning

Det kan være en god idé at renovere på både nye og ældre huse. Nye som gamle huse kan nyde rigtig godt af at blive renoveret, fordi det ændrer drastisk på energiforbruget. Derfor kan renoveringen virke som en dyr omkostning, når man står overfor den. Dog skal man nærmere se det som en investering, som vil tjene sine penge hjem i løbet af årene. Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler i forbindelse med facaderenoveringen, som er bestemt i dit område. Derfor skal du sørge for at kontakte kommunen, hvis du er i tvivl om reglerne.