Så nemt er det at opmåle og udskifte dine ruder

 

Bor du også i et hjem, hvor vinduerne ikke er standardmål, og skal du til at have skiftet ruder?

Der kan være mange grunde til, at du skal have ruder på mål – for eksempel hvis du bor i et gammelt hus eller en bygning, hvor vinklerne er skæve, eller hvor huset har sat sig. Hvis huset har en rund åbning, der mangler en rude, er opmålte ruder også det oplagte valg.

Læs med her, hvis du vil vide mere om, hvordan du selv måler dine termoruder korrekt op, og hvordan du selv skifter ruden.

 

Hvilken rude skal du vælge?

Termoruder er 2- eller 3-lags glas. De bedst isolerede ruder er helt sikkert 3-lags glas, som også kaldes super-lavenergiruder. Rudens isoleringsevne er mellemrummet mellem glassene. Hvis du er på udkig efter en person- og indbrudssikret termorude, så skal du gå efter lamineret eller hærdet glas. Hærdet glas er meget stærkere end almindeligt glas, mens lamineret glas er 2 stykker glas, der er tæt limet sammen med folie imellem. Folien holder glasstykkerne på plads, så hvis ruden bliver slået i stykker, så gør den det svært at slå igennem.

Hvis du bor tæt på en støjende vej eller gerne vil reducere udefrakommende støj, er lyddæmpende glas det helt perfekt valg. Man kan faktisk reducere støj med ca. 35 dB, hvilket er ret meget. Skal du skifte ruder på facadedøren eller badeværelset, hvor du gerne vil have lys ind, uden at folk kan kigge ind, så er cotswold glas det rette valg. Glassets mønster består af vertikale streger, som gør det umuligt at se ind. Hvis du gerne vil minimere muligheden for indkig til specifikke rum i boligen yderligere, så er sandblæst matteret glas den helt rette løsning.

 

Opmåling af ruder – trin for trin

  • Du skal starte med at løsne glaslisterne fra vinduesrammen med et bredt stemmejern. Her er det vigtigt, du er meget forsigtig, når du vrider stemmejernet. På den måde risikerer du ikke at lave unødige og grimme mærker i træet.

 

  • Når du har løsnet de to sidelister, så skal du måle bredden stramt fra kant til kant – dette kaldes også stramt falsmål. Når du har målt, skal du trække 8 mm fra det stramme falsmål, så du får bredden på den rude, du skal bestille – dette kaldes glasmålet.

 

  • Når top og bundliste er afmonteret, skal du måle højden stramt fra kant til kant. Du skal nu igen trække 8mm fra det stramme falsmål, så du har højden på glasset.

 

  • Det sidste trin er at måle dybden af glasfalsen, som også kaldes falsdybden. Du er nu klar til at bestille din nye energirude.

 

Sådan skifter du selv din rude

Hvis du har tiden, og hvis du har fået fat i den rigtige termorude med de helt rigtige mål, så kan du sagtens selv skifte ruden, med mindre ruden er meget stor. Her får du en trin for trin guide til, hvordan du selv skifter termoruden.

 

  • Du skal starte med at fjerne glaslisterne med en glaslistespartel eller et stemmejern. Start med at fjerne listerne i siderne, herefter i bundlisten og til sidst den øverste liste.

 

  • Du skal nu fjerne de gamle selvklæbende glasbånd og slibe træet, så gamle limrester fjernes. Hvis glasbåndet er meget slidt, er det en god idé at få den skiftet, nu hvor du alligevel er i gang.

 

  • Nu skal du montere nye selvklæbende glasbånd. Det er vigtigt, at glasbåndene ikke overlapper i hjørnerne. Hvis de er for lange, kan de skæres af med et skarpt stemmejern eller en hobbykniv.

 

  • Nu skal den nye termorude monteres ved hjælp af plastklodser. Det er en god idé at købe plastklodserne sammen med den nye rude, så er du sikker på, at du får det rigtige antal med hjem, som passer til den aktuelle rude. Her kan du også få at vide, hvor de skal placeres.

 

Kontakt en fagmand

Lad os være helt ærlige. Nogen gange er det altså også bare nemmere, hvis en anden gør tingene for os. Især hvis du har travlt og ikke har tiden til at måle og skifte ruderne.

Kontakt eventuelt en dygtig glarmester, der både tilbyder termoruder på mål og monterer den for dig.

På den måde slipper du for at bruge tid på det, og du kan være sikker på, at du får de helt rigtige mål. What’s not to like?