5 gode råd til vedligeholdelse af sommerhuset efter vinteren

Efter en lang og kold vinter er det altid en god ide at give sommerhuset en ordentlig gennemgang, inden det tages i brug. Snedker og Tømrermester Aage Petersen & Søn ApS giver her 5 gode råd til, hvordan man kan gøre sit sommerhus klar til brug igen efter måneders stilstand.

 

Hold øje med fugt i huset

Fugt er utroligt svært at undgå, og det kan forårsage store skader, hvis man ikke får gjort noget ved fugten i tide. Det er altid en god ide at lufte ud, som det første man gør efter en lang periode uden, at have brugt det. Udluftningen er ikke alene noget, der skal gøres for at lukke lidt frisk luft ind. Det er også en måde at komme af med noget af fugten på. Desuden er det altid en god ide at varme huset igennem, eftersom det kan være med til at modvirke skimmelsvamp og mig.

 

Tjek om frosten forvoldt skader inden brug

I Danmark har vi ofte meget kolde vintre med frost, både dag og nat. Derfor skal man sikre sig, at frosten ikke har gjort nogen skader på huset, inden det tages i brug. Vandrørene er særligt udsatte, eftersom de kan fryse til, hvilket er utroligt belastende – både for metal pvc og plastrør. Derfor anbefales det, så vidt muligt at tømme rørene og cisternen inden vinteren. For at tjekke, om der er sket noget med rørene, vinteren over, skal man tænde for hovedhanen, men lade alle andre haner i huset være lukkede. Hvis måleren alligevel løber rundt, er der sket en skade, som skal laves af en fagmand hurtigst muligt.

 

Kontroller el-tavlen

Det er forskelligt, om man vælger at lade el-tavlen stå tændt vinteren over eller ej, men uanset om du lader den stå tændt eller ej, er det vigtigt at kontrollere, hvorvidt stadig virker eller ej. Det gør man ved at bruge testknappen på relæet, hvorefter man tager en lampe og tjekker de kontakter, der ikke er i brug. Hvis man er uheldig, kan der være slået et lyn ned i nærheden, som har påvirket systemet. Ofte kan dette laves ved at udskifte en sikring, men der skal også være sket større skader.

 

Vær opmærksom på træværket

Så snart du har fået tjekket op de på de foregående ting, anbefaler Aage Petersen & Søn, at man tager en skruetrækker i hånden, og går en tur rundt om huset. Til at startede med skal man kigge på, hvordan træværket ser ud forneden; ser det friskt ud, eller er der tegn på, at det er ved at gå i opløsning? Både træværk på murene og i vinduesrammerne skal tjekkes, og det kan man gøre med skruetrækkeren, med hvilken man kan mærke, om træet er hårdt eller blødt. Blødt træ skal gerne skiftes hurtigst muligt af en tømrer.

 

Hold øje med taget

Sidst men ikke mindst er der taget, som er noget af det vigtigste at holde øje med. Man kan tjekke taget ved at se på, om der er nogen revner eller ujævnheder. Desuden kan man kigge i tagrenden og se, om der ligger tagstykker der, og når nu man er deroppe man lige så godt rense tagrenderne.

Det er vigtigt at få gjort noget ved defekterne, så snart de opstår, hvis man ikke vil ud i store problemer. I så fald, bør man hive fat i en fagmand, såsom Aage Petersen & Søn, som har stor erfaring med at renovere sommerhuse i Nykøbing Sj og Odsherred.