Regler for tagrenovering
Overvejer du at få nyt tag? Eller skal dit gamle renoveres? Uanset hvad er det en rigtig god ide, at du først lige bruger noget tid på, at sætte dig ind i reglerne for tagrenovering. For hvad må du egentlig selv stå for i forbindelse med at dit tag skal renoveres? Og hvad bør du lade professionelle tagfolk tage sig af? Læs med her og hør mere om reglerne og få gode råd om tagrenovering.
Få professionel hjælp til disse typer af tagbelægning
Som udgangspunkt må du gerne lægge dit nye tag selv, men der er stadig nogle områder i forbindelse med tagbelægning, hvor man bør lade et par professionelle fagfolk være på sagen.
Tagrenoveringer afhænger typisk af hvilket tag man ønsker at få på sit hus, og derfor har den konkrete tagbelægning, du ønsker, stor betydning for, hvorvidt der er behov for professionel hjælp. Nogle typer af tagbelægning er nemlig en del sværere at lægge selv, hvis du vil have et flot og tilfredsstillende resultat, som kan holde i mange år fremadrettet. Derfor bør du involvere professionelle tagfolk, hvis det drejer sig om en af følgende typer belægning:
- Tagpap på fladt tag
- Stråtag
- Eternit- og naturskifer
- Kobber- og zinktag
- Asbestholde eternit tagplader
Grunden til at du ikke skal kaste dig ud i tagbelægningsprojekter med disse typer af belægning er både sikkerhedsmæssige og erfaringsmæssige årsager. Nogle af belægningstyperne kræver erfaring for at få et flot og gennemarbejdet resultat, imens andre typer af belægning er direkte farlige at arbejde med for amatører.
Disse typer af tagbelægning kan du lægge selv
Har du et gør-det-selv gen og er klar til at kaste dig ud i lægge taget uden professionel hjælp, er der dog også mange typer af tagbelægning, hvor du sagtens vil kunne fremtrylle et flot og holdbart resultat uden, at du behøver at have mange års erfaring. Du kan blandt andet selv lægge følgende tagbelægning:
- Bølgeeternit
- Selvklæbende tagpap
- Flere forskellige typer af ståltag
- Plasttag til carport, skur eller udestue
- Visse typer af tegltag
Husk efterisolering
Når du går i gang med dit tagrenoveringsprojekt, kan det være, at du støder på krav om efterisolering. Det er nemlig lovkrav at få efterisoleret, når du alligevel er i gang med at renovere tag, hvis du har mindre end 250 mm isolering.
Byggetilladelse og tjek med lokalplan og beboerforening
Endnu en vigtig ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med tagrenovering er, om du skal have byggetilladelse, og hvad lokalplanen og beboerforeningen siger.
Som udgangspunkt skal du kun have byggetilladelse, hvis du udvider det bebyggede areal, og det er oftest ikke tilfældet, når den står på tagrenovering. Derfor skal du som oftest ikke søge om byggetilladelse, men hvis du er det mindste i tvivl anbefales det altid, at du kontakter din kommune, som kan give dig et konkret svar i din situation. Derudover skal du huske at orientere dig i lokalplanen og beboerforening, da der kan være regler, som du skal følge.