Sådan støber du et fundament

Foråret nærmer sig, hvilket også betyder, at man snart får muligheden for at føre sine hus- og haveprojekter ud i livet. Hvis projektet står på et byggeprojekt kommer her en guide til, hvordan du sikrer dig det bedst mulige udgangspunkt med et godt fundament.

 

Find de dybe spadestik frem

Det gode fundament starter med en god solid ramme. Der er flere måder at sætte rammen. Fælles er, at den skal måles rigtigt op. Når den er blevet det, er det tid til at grave en rende rundt, som rammen kan støbes i. Alt efter hvor stort et fundament, man skal lave, kan det være en god investering at leje minigraver og container.

Ofte er der tale om mange kubikmeter jord, der skal flyttes. Så du kan ende med at slide dig selv op, hvis ikke du får motorhjælp. For det er ikke kun ét spadestik du skal ned – det er mange. Hvis det, du er ved at bygge, skal være frostsikkert, skal man helst ned på 120 centimeter i dybden. Du kan dog nøjes med 90 centimeter, hvis du kun skal holde let frost væk.

Hvis der er langt fra udgravningen til container eller trailer, kan man med fordel også leje en motordrevet trillebør – en motorbør. Det vil lette arbejdet gevaldigt og få dig hurtigere i mål.

 

Jordtypen har en betydning

Når der nu er målt rigtigt op og gravet ud, er det tid til at sætte rammen for fundamentet. Er der god, fast jord, kan man nøjes med nogle hjørnepæle og støbe direkte i den udgravede rende. Fyld cirka 25 centimeter beton i, stamp det sammen og fyld derefter yderligere 25 centimeter i. Fortsæt til du når den øvre kant.

Hvis der er løs jord, muldjord eller noget andet blød jord, skal der sættes en forskansning op, da fundamentet ellers vil flytte sig. En forskansning kan nemt laves med lecablokke eller lignende, som man kan bygge op nede i renden.

Rendens bredde afhænger af, hvad der skal bygges ovenpå fundamentet. Er der tale om en ikke-opvarmet bygning, skal renden være 15-25 centimeter. Hvis fundamentet omvendt skal bruges til en isoleret bygning, skal renden være 30-40 centimeter.

 

Få styr på byggetilladelser, inden du går i gang

Alt efter hvad der skal bygges, er der altså lidt forbehold der skal tages. Er der tale om en egentlig tilbygning til huset, kan det være en god idé at få arbejdet udført af en professionel entreprenør. Men der er ingen regler for, at det skal gøres af en professionel.

Selvom der ingen regler er for, hvem der skal udføre arbejdet, er der regler for, om du overhovedet må bygge eller ej. Alle ombygninger og tilbygninger kræver en byggetilladelse, hvis der er tale om en udvidelse af boligarealet – herunder også isolerede garager. Du skal derfor søge om tilladelse til byggeriet ved din kommune, inden du går i gang. Det kan i dag gøres nemt på din kommunes hjemmeside.

Lige denne del kan en professionel ikke klare for dig, men resten kan. Så hvis det lyder af en uoverkommelig opgave, at støbe det rette fundament, kan du kontakte din lokale entreprenør. Hvis der er tale om et byggeprojekt, hvor det er nødvendigt med afløb og rindende vand, kan man med fordel vælge en entreprenør, der også kan klare denne type betonarbejde, som eksempelvis Kaj Bisgård ApS kan. De kører i stort set hele Nordjylland og udfører både store og små byggeprojekter.