Overvej dette inden du starter et større byggeprojekt
Hvad bør du gøre dig af tanker, inden du starter på et større gør-det-selv byggeprojekt? Først og fremmest er en veludtænkt plan afgørende for at projektet bliver en succes.
Flere har oplevet, at de ved større byggeprojekter ikke har så godt styr på tingene, som de troede til at starte med. Meget kan derfor tyde på, at det er pengene værd at få professionel rådgivning. Det kan både vise sig at være en god idé, når det kommer til tidsforbruget, udgifterne, tilfredsheden med det endelige resultat samt den mentale energi, der må investeres i projektet henholdsvis med eller uden at inddrage en professionel rådgiver. Men her i indlægget får du tips, både til hvis du ønsker at få megen hjælp eller ønsker at gøre det meste selv.
Lav research – og vær realistisk
Det er essentielt at sætte god tid af til idéfasen, og til at planlægge. Derudover bør man gøre sig umage med at få lagt et så realistisk budget som muligt, så man ikke får ubehageligt overraskelser, og måske endda likviditetsproblemer.
Ingen mundtlige aftaler, selvom han virker flink
Når det kommer til at lave aftaler, bør du kun lave dem skriftligt. Det gælder også, selvom håndværkeren måske virker til at være meget pålidelig – for når det kommer til aftaler, er det rarest at være på den helt sikre side, så der ikke kan være tvivl om, hvad der blev aftalt ved start, og så du ikke skal gå og være nervøs.
Find den helt rigtige partner!
Af forskellige typer af samarbejdspartnere, findes der blandt andet:
- Arkitekter
- Byggerådgivere
- Leverandører af materialer
Som minimum vil du skulle have fundet dig en materialelevandør, selv hvis du ønsker at gøre så meget som muligt selv. Det er ikke raketvidenskab – men for at finde ud af, hvem der skal være din leverandør, kan det være en fin start at kigge rundt på nettet efter materialeleverandører i dit lokalområde, som andre har givet gode anmeldelser. På Sjælland er der for eksempel Beton-element, som hjælper kunder på Sjælland og Lolland-Falster, og blandt andet leverer elementer til byggebranchen. Selvom deres hjemmeside er overskueligt designet, kan det måske godt være svært for den almene husejer at finde rundt i, hvad forskellen på et T-element eller et A-element lige er, så man kan formentlig spare noget tid, ved at ringe til en potentiel leverandør og fortælle om sit behov.
Også når det kommer til at vælge håndværkere og leverandører, bør man gøre sit researcharbejde grundigt. Internettet er et fint sted at starte, i forhold til at finde ud af, hvad de forskellige entreprenører og så videre tilbyder af services. Men når det kommer til det endelige valg, kan det være en god idé at snakke med tidligere kunder, af de entreprenørvirksomheder, du overvejer at ansætte. Hvis det er lokale fagfolk, du har i tankerne, kender du måske allerede nogen fra din egen omgangskreds, der har været kunder hos stedet?
Når du så har fundet for eksempel tre, der umiddelbart virker pålidelige, kan du ringe til hver af dem og stille et par spørgsmål, du har forberedt på forhånd. Det kan for eksempel være en god idé at spørge ind til deres politik på forskellige områder – hvad sker der, hvis de ikke formår at overholde deres aftaler? Har de noget særligt de slår sig op på i forhold til kundeservice? Og ikke mindst, hvilket tilbud kan de give på det, du har behov for?