Gør det selv: Sådan lægger du tag

Trænger dine tage til en opgradering? Så bør du måske overveje at lægge et nyt tag. Det kan dog være en dyr omgang at få professionelle til det. Derfor får du her nogle gode råd til, hvordan du selv kan gøre det. Men selvom det kan lyde simpelt for en gør-det-selv-type, så er der nogle ting, du bør være opmærksom på, inden du kaster dig ud i projekt ”nyt tag”. Du bør først og fremmest have styr på styrken af undertaget og overveje, hvilket slags tag du gerne vil have. Derudover skal du tænke over, hvor meget dit tag hælder i forhold til, hvilken tagbelægning du vælger. Der er altså mange ting at holde styr på, hvis du skal bygge nye tage, og dem får du nogle fif til her.

 

Forskellige typer af tag

Der findes mange forskellige former for tage. Det gælder eksempelvis følgende:

  • Ståltagplader. Dette er den nemmeste type tag at lægge selv og kan være et godt sted at starte, hvis du ikke har prøvet at lægge tag før.
  • Tagpap er også en nem type tag.
  • Eternitbølgeplader udgør også en nem og billig løsning for dig, der selv ønsker at lægge dit tag.
  • Disse kan give et flot resultat, men er til gengæld mere komplicerede at bruge.
  • Fibercement
  • Og mange flere.

Når du skal vælge, hvilken type tage du ønsker at lægge, skal du altså først og fremmest tænke over, om dit undertag er stærkt nok til en tungere type tag. Dernæst kommer overvejelserne omkring dine evner og din tålmodighed. Tagsten tager eksempelvis længere tid og er mere komplicerede at lægge end ståltag. Vær derfor realistisk omkring formålet med det nye tag samt dine gør-det-selv-evner.

 

Det skal du være opmærksom på:

Inden du kaster dig ud i at lægge tage på dit hus, er det vigtigt at vide, at du bør have lidt viden omkring taglægning. Der kan nemlig være en del faldgruber. For det første kan du få problemer med fugt, hvis taget ikke lægges ordentligt, så det bliver utæt. På den lange bane kan et forkert lagt tag eller uløste opgaver i forbindelse med arbejdet føre til en lavere værdi for huset, så du ikke får det samme for det, når du skal sælge, som hvis en professionel gør arbejdet. Derfor bør du overveje grundigt, inden du kaster dig ud i at lægge tag på dit hus.