Sådan vedligeholder du husets kviste

Det pynter gevaldigt med kviste på et hus, og kan være med til at give dit hus mere karakter. Dog kan kvisterne på dit hus, også give ekstra arbejde. Især hvis de ikke er blevet opført forsvarligt, kan du være nødsaget til at foretage jævnlige inspektioner. Derfor får du her en tjekliste over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du tjekker husets kviste.

 

Tjek kvisten udvendigt

Når du skal foretage et tjek af husets kviste, er der overordnet set tre forskellige områder, som du skal være særligt opmærksomme på. Disse er:

 

  • Taget

Alt efter hvilket materiale dit tag er udarbejdet i, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på. Er taget eksempelvis lavet i tagpap, skal du holde øje med, at det ikke er revnet eller bulet, i så fald skal det udskiftes.

Er taget lavet i zink eller metal, skal du være særligt opmærksom på samlingerne mellem pladerne, og at det ikke er muligt for vand at samle sig under pladerne, som kan trænge ind i den bagvedliggende konstruktion.

Har du et tag af teglsten, skal du være særligt opmærksom på løse teglsten. Taget på din kvist er nemlig ikke lige så stejl som resten af taget, og derfor kan vinden nemt få fat i teglstenene og løsne dem.

Derudover bør du også tjekke  skotrenden, som ikke må have buler eller revner, da vandet ellers kan trænge igennem.

 

  • Forsiden

Kvistens forside har oftest et eller flere vinduer, og det er særligt her, der kan ske skader. Her kan du blandt andet undersøge om træets overflade er fugtigt og porøst, og som ellers kan ende ud med råd og svamp. Tegn på svamp er mørke eller hvide aftegninger på træets overflade. Råddent træ flosser derimod. Forsiden er oftest også beklædt med træ, som du skal tjekke efter for skader. Hold derfor øje med om træet har skiftet farve, om det er blevet mindre fast, eller om overfladen er begyndt at skalle. Har træet skiftet farve eller er begyndt at skalle af, skal det behandles med en ny overfladebehandling.  

 

  • Siderne

Kvistens sider er særligt udsat i inddækningerne, som er samlingen i mellem taget og kvistens sider. Inddækningerne skal lede vandet fra taget og ned i tagrenderne, og i tilfælde af tunge regnskyl, skal de kunne lede store mængder vand væk, og derfor kræves der, at de er solide og robuste. Hold derfor øje med, om der er opstået revner eller er andre tegn på utætheder ved inddækningerne. Derudover kan det også være en god ide, hvis du foretager eftersyn af undertaget, hvis det er muligt for dig at komme til. Er dit undertag ikke ordentlig udført, kan der nemlig opstå råd i træværket.

 

Tjek kvisten indvendigt

Det er væsentligt nemmere at tjekke kvisten indefra, der er dog et par områder, som du skal være særligt opmærksom på. Disse er:

 

  • Skjolder

Tjek kvistens indvendige overflade for skjolder. Er der kommet skjolder på eksempelvis loftet eller siderne, så er kvisten højst sandsynligt blevet ramt af en vandskade. Er der derimod sorte mugpletter, skal kvisten isoleres yderligere.

 

  • Vinduer

Vinduerne kræver jævnligt pleje, for at være modstandsdygtige mod vind og vejr. Først og fremmest skal du tjekke efter om vinduerne kan lukke som de skal, ellers risikerer du et stort varmetab. Binder vinduet derimod skal det have en let tur med høvlen. Hvis du skal høvle dine vinduer, kan det gøres ganske nemt med en høvl. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke sliber for meget af træet af. Men tag stadig højde for, at der skal gøres plads til et ny lag maling. Derfor kan det være nødvendigt, at du ad flere omgange sætter vinduet på plads og tjekker efter, om du har slebet nok træ af.  

 

Foretag årlige eftersyn

Det kan være en rigtig god ide, at du foretager årlige eftersyn af husets kviste. Du kan med fordel foretage eftersyn i foråret og efteråret. Alt efter hvilken årstid du foretager eftersynet i, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på. I foråret bør du tjekke kvistens skotrender og inddækninger, da disse skal være modstandsdygtige i mod sommerens kraftige regnskyl. Derudover kan det også være en fordel, at du får malet kvisten i foråret, så træværket er godt beskyttet. I efteråret skal du sørge for at blade og grene er blevet fjernet, således at vandet kan løbe ned i tagrenden uden besvær.