Skal I bygge nyt hus?

Der er mange valg, der skal overvejes grundigt og træffes, når man skal bygge nyt hus. Først skal i lægge et budget, beslutte størrelse og antal rum, overveje, om I vil gøre det selv eller alliere jer med et byggefirma, og ikke mindst skal I overveje, hvilket materiale, I skal bygge i. Tidligere har træ primært været forbeholdt sommerhuse og kolonihavehuse, men flere og flere vælger at bygge i træ. Drømmer I om et charmerende hus med masser af sjæl, kan et træhus meget vel være lige, hvad I drømmer om.

Lav Selv Guiden giver jer her et overblik over fordele og ulemper ved at bygge hus af træ.

 

Fordele ved træhuse:

Flere og flere ser fordelen i at bygge hus i træ, og her får du et overblik over de væsentligste fordele ved at bygge dit nye hus i træ:

 

Et miljøvenligt hus

Træhuse anses som et miljøvenligt hus, og det er der flere årsager til. For det første udledes der mindre Co2 i produktionsfasen, end ved fx et murstenshus, og samtidigt har træet, før det blev fældet oplagret Co2 og produceret ilt. Desuden har træhuse en høj isoleringsværdi, hvilket betyder, at man nemt kan bygge et lavenergihus, hvor mindre Co2 udledes, og hvor varmeregnigerne bliver lavere.

 

Godt indeklima

Træ er et organisk materiale, og selvom træet er fældet og blevet til et hus, ånder det bedre, end fx beton. At træet kan ånde giver et sundt og godt indeklima, hvilket skaber de bedste rammer for trivsel og velvære.

 

Modstandsdygtigt overfor vind og vejr:

Træ er et materiale, der er yderst modstandsdygtigt overfor vind og vejr, hvilket igen skyldes, at det er et naturligt og organisk materiale.

 

Nemt selv at bygge

Træ er et materiale, som er nemt at arbejde med og kræver mindre erfaring, end fx mursten og beton. Træhuse er et overskueligt projekt at kaste sig ud i, hvis man vil gøre-det-selv, og vil man forenkle processen, kan man købe træhuse som samlesæt

 

Set hus med sjæl og charme

Sidst men ikke mindst emmer et træhus af sjæl og varme, og I kan male det i lige de farver, I ønsker, eller lade det stå umalet med sin naturlige fremtoning

 

Ulemper ved træhuse

Som ved alle andre materialer, er der naturligvis også nogle ulemper, som man skal tage højde for:

 

Jævnlig vedligeholdelse

Et træhus, uanset træsort, kræver jævnlig vedligeholdelse. Træet er et levende materiale, der bliver ved med at udvikle sig, og vil man sikre, at træets egenskaber og udseende ikke forringes med tiden, bør man derfor jævnligt vedligeholde det med træbeskyttelse og maling.

 

Svagere lydisolering

Som udgangspunkt giver et træhus ikke lige så god lydisolering, som fx et betonhus eller murstenshus. Lyd går nemt igennem træ, så bygger man et sted med meget støj, bør man have dette aspekt med i sine overvejelser.

 

Større risiko for brænd

Ved træhuse er der større risiko for brand og svamp grundet det organiske materiale, og derfor vil husforsikringer på træhuse også være dyrere.

 

Sværere at sælge

Et argument mod at bygge helårshus i træ har i lang tid været, at det kan være svært at sælge igen, da folk generelt er usikre på træhuse, og foretrækker de mindre vedligeholdelsestunge betonhuse og murstenshuse. Dog er der også mange, der ser charmen i træhuse og det hyggelige ved vedligehold og gør-det-selvprojekter.

Vi håber, at du i denne artikel er blevet klogere på fordelene og ulemperne ved at bygge hus i træ, og nu er klar til at tage beslutningen om, hvilket materiale, du skal vælge til dit nye hus.