Få hjælp til at træffe velovervejede beslutninger om det rigtige tag til netop din bolig

Oftest skal der lægges nyt tag på en bolig, når det nuværende tag er utæt. En anden mulighed er, at der er tale om et nybyggeri, hvor der skal vælges et helt nyt tag. Uanset hvilken grund, så er det en god ide at lave noget forarbejde inden, så man ender med det mest ønskværdige og praktiske resultat.

 

#1 Hvilken type tag skal jeg vælge?

Hvis du allerede har en bolig, så er det et sikkert valg at få monteret et tag, som er den samme type tag som tidligere. Herved er du sikker på, at tagkonstruktionen kan holde til tagets vægt. En anden fordel ved denne mulighed er, at taget bevarer sit oprindelige look. 

Hvis man derimod har mod på at skifte til en anden type tag, så er det en god ide at visualisere, hvordan det nye tag passer til husets arkitektoniske stil. I nogle boligområder er der restriktioner for, hvilke typer tag, som må monteres. Derfor er det en god ide at orientere sig om eventuelle begrænsninger på forhånd.

 

#2 Hvor lang holdbarhed skal taget have?

Der findes mange typer tage, og de kan have en estimeret holdbarhed på mellem 15-100 år. Derfor er det vigtigt at gøre sig overvejelser om, hvorvidt man ønsker at skulle udskifte sit tag hvert tyvende år eller ej. Eksempelvis er tegltage meget brugt på parcelhuse, og de har en holdbarhed på 50-70 år. Andre typer tage med lang holdbarhed er kobbertag, naturskiftertag og zinktage.

Plasttage, gummitage og glastage er eksempler på tage, som har en kort holdbarhed. De er billige at montere, men de holder til gengæld knap så lang tid. Skal man have udført tagarbejde, så kan få et professionelt firma som Høyer Byg til at gøre dette.

 

#3 Hvor stor en investering?

Et andet aspekt som man bør overveje inden man investerer i et nyt tag er prisen. Prisen og holdbarheden går i denne produkttype hånd i hånd. Dette betyder, at en høj materialepris er lig med en lang holdbarhed. Hvis man ønsker et eksklusivt tag til sin bolig, så er naturskifertage og zinktage oplagte valg. Derudover er der forskellige krav til vedligeholdelse af tagtyper. Hvis man ønsker et tag med minimal vedligeholdelse kan man gå efter betontagsten eller bølgeeternit.

 

#4 Hvem skal montere mit tag?

Først og fremmest kan det altid betale sig at rådføre sig med en erfaren håndværker, ingeniør eller arkitekt. Disse kan udføre beregninger om efterisoleringer, og om dit nye tag passer til tagkonstruktionen.

Når taget er valgt og skal monteres, så er det en fordel at få et professionelt tagfirma til at udføre opgaven, da der medfølger en 5 års garanti på taget. Er du derimod selv håndværker eller har lignende færdigheder, så kan du også selv montere taget. Dog er der ingen garanti på taget, hvis du selv vælger at montere taget efter producentens vejledning.