Køkkenhave på altanen

Grønne fingre er på mode. I flere storbyer findes altankasser og grønne områder, hvor du frit kan dyrke din egen køkkenhave uden at have erfaring som anlægsgartner. Det er supernemt, og det er en meget afslappende hobby at foretage. Mange nyder den stille og rolige tilgang til at passe planter, fordi der ikke er andet at tage stilling til. Du kan derfor slappe af med at dyrke din nye hobby, når du har sat den op. Har du en altan, har du rigtig gode forhold til at påbegynde din nye køkkenhave, så vi vil her præsentere, hvad du skal være opmærksom på ved opstart på dit nye haveprojekt.

 

Giv plads til rødderne

Har du en altan på et kvadratmeter, er det rigeligt med plads til at gro en masse planter. Spørgsmålet er så nu, hvilke planter du skal starte med, og hvilke forhold du kan dyrke dem. Der findes typisk to kategorier: hvis du ønsker at gro planter, hvor du skal spise rødderne, er det vigtigt, at de står i meget sollys, så sollyset kan trænge igennem jorden. Omvendt, hvis det er plantens blade, der bliver spist, kan du også gro planterne i delvis skygge. Selvfølgelig er der undtagelser, så det er en god ide at læse beskrivelsen igennem for at give din plante de rette forhold. Tomatplanternes afkast kommer f.eks. fra frugterne på bladene, men de kræver meget sollys for at blive dyrket.

 

Udover plantetypen er det værd at overveje potter, fordi hvis du er god til at vedligeholde planterne, kan de vokse sig store på kort tid. Det vil både betyde, at du kan ende med at være selvforsynende, men det kan også forårsage pladsmangel. Det kan derfor anbefales at anskaffe sig altankasser for at give rødderne plads til at gro ud. Er du en handy-man, kan du endda lave dem selv. Bare sørg for at der er tilpas med plads.

 

Nu har vi snakket om de grundlæggende forhold for dine planter, men det sidste spørgsmål der vil være godt at overveje, er din disponering af tid. Hvis du har en stresset hverdag, har du muligvis ikke så meget tid til at passe på planter, som kræver daglig forplejning. Så vil det være bedre at anskaffe sig stauder, som kan holde i flere uger, hvis de har fået nok vand. Det er selvfølgelig helt op til dig, men det er værd at være sikker på, hvor meget tid du kan give din køkkenhave, hvis idéen ikke skal falde til jorden.

 

Gode råd og vejledning til køkkenhaven

Til sidst vil vi give jer nogle almene råd med i bagagen, så du er ordentligt klædt på til din første køkkenhave. Du behøver ikke at være en uddannet anlægsgartner for at begynde på projektet, men har du aldrig haft grønne fingre før, kan det dog være værd at kontakte en professionel, som kan hjælpe med opsætning, plantevalg og sikring mod sultne fugle. Her er vores sidste råd:

  • Byg din køkkenhave i etager, hvis du ikke har særlig meget plads. På den måde kan du både have planter i sol og skygge på separate hylder.
    • Her kan det være en god ide at købe en lille vandkande til at nå alle hylder.
  • Start med de nemme grøntsager, f.eks. salater, radiser og spinat. De kræver ikke så meget jord, så de er ideelle at starte med. Har du meget plads, kan du også gro nemme rabarber.
  • Husk at spørge din andelsforening om tilladelse inden du begynder!