Gode råd til at fikse dine ødelagte vinduer

Har du problemer med, at der dannes fugt på dine vinduer? Eller knirker de godt og grundigt, når du åbner dem? Så er det på tide, at du får foretaget et grundigt eftersyn. Det er nemlig vigtigt at komme dine defekte vinduer til undsætning tidligt, da det ellers kan gå hen og blive en dyr affære.

 

Defekte lister og beslag

Er listerne på dine vinduer defekte, skal de naturligvis skiftes ud. Er de ikke helt defekte, kan du med ganske lidt arbejde, give dem mange år at leve i. Listerne er ofte udført i træ, og er derfor særligt udsat for råd og svampe. Derfor er det en god ide, at du behandler listerne med træbeskyttelse cirka hvert andet år.   Ødelagte beslag skal udskiftes, men som med alt andet, er det nemmest at pleje dem løbende. Det kan du gøre ved at skylle og vaske dem med vand og universalrengøring og tørre dem grundigt efterfølgende. Har du bevægelige dele af rent metal skal de smøres med en syrefri olie, hvorimod bevægelige dele af kunststof og metal skal have et særligt smøremiddel, der er beregnet til kunststof og metal.

 

Utætte fuger

Utætte fuger kan ofte også være årsag til, at du har problemer med dine vinduer. Overordnet set kan du vælge i mellem tre forskellige slags fuger:

  1. Mørtelfuge
  2. Fugemasse
  3. Fugebånd.

Skaderne og dets omfang kommer i sidste ende an på, hvilken slags fuge du har brugt til dine vinduer. Har du eksempelvis brugt mørtelfuge til dine vinduer udvendigt, kan du risikere, at de begynder at revne og slippe vinduets karm. Bruger du fugemasse, kan du risikere, at fugemassen bliver mindre elastisk og slipper vinduets karm. Fugebånd kan derimod blive stift, og dermed begynde at smuldre.

Oplever du problemer med dine fuger, bør du få dem skiftet hurtigt, da du ellers ville kunne opleve trækgener fra vinduet, som i værste fald kan lede til fugtskader, råd og svamp i vinduet.

 

Derfor bør du gøre følgende:

  • Hvis du har brugt mørtelfuge:

Har du brugt mørtel, skal du først og fremmest fjerne den nuværende mørtelfuge. Dette kan du gøre ved hjælp af en hammer og en mejsel. Det anbefales, at du skraber ned til omkring 13 millimeters dybde. Derefter påfører du en ny mørtelfuge med et fugejern.

 

  • Hvis du har brugt fugemasse:

Hvis du har brugt fugemasse, skal det hele udskiftes. Du bør desuden overveje at skifte over til en mørtelfuge eller fugebånd, da fugemasse er meget tæt og kan føre til råd i vinduet.

 

  • Hvis du har brugt fugebånd:

Har du brugt fugebånd, er det en god ide, at du udskifter det hele, da det giver et pænere og mere ensartet udseende. Fugebånd er relativt nemt at fjerne, og kan gøres ved hjælp af en hobbykniv og lidt håndkraft.

Udskiftning af fuger er ikke nogen stor operation, hvis du tjekker dine fuger regelmæssigt. Gerne en gang om året, hvor du lige kigger dem igennem.   

 

Kondens på vinduerne

Kondens er når den varme luft møder den kolde luft. Varm luft har væsentligt mere fugt i sig end den kolde luft har, og når den varme luft rammer en kølig rude, så nedkøles den varme luft, og den overskydende fugt i den varme luft kondenseres til vand.

Overordnet set kan der dannes kondens på både ydersiden og indersiden af dine ruder. Kondens på ydersiden er meget normalt, og er ikke noget du kan forhindre. Faktisk er det blot et tegn på, at du har gode, velisolerede ruder.

Kondens på indersiden kan dog være tegn på, at der er noget der ikke helt spiller, og du bør derfor være opmærksom på, hvor og hvornår der dannes kondens på dine ruder.

Typiske årsager til kondens på indersiden af vinduet skyldes typisk:

  • Der er for fugtigt i boligen. Dette ses oftest ude på badeværelset, hvor et varmt bad skaber dug på både vindue og spejl.
  • Kondens imellem glassene kan skyldes en punktering, altså en utæthed som får luft til at sive ind mellem ruderne.
  • Kondens imellem glassene kan også skyldes, at afstandsprofilerne der er i mellem glassene, har skabt en kuldebro.

Uanset hvad årsagen til, at dine ruder dugger til, bør du gøre noget ved det. Skyldtes det kun, at der er for fugtigt i dit hus eller lejlighed, bør du lufte ud noget oftere. Det anbefales, at du lufter ud tre gange dagligt. Skyldes det derimod af byggetekniske årsager, kan det være en god ide, at du får udskiftet dine vinduer, hvis du har gamle vinduer. Punkterede ruder skal udskiftes, da de med tiden vil gøre vinduerne matte.