Bliv en del af den grønne omstilling med vindmøllestrøm
Den grønne omstilling er i fuld gang i Danmark og i 2017 satte vindmølleproduktionen ny rekord med en andel på over 43% af det samlede elforbrug.
Det er tegn på, at danskerne har taget vindmøllestrømmen til sig. Det skyldes især, at det i dag er blevet muligt selv at vælge hvilken energikilde, man som forbruger ønsker at benytte sig af, når det kommer til el i boligen.
Som forbruger får man således mulighed for at sende et aktivt signal til energileverandørerne om, at man ønsker at bakke op om miljøet i form af tilvalget af vindmøllestrøm.
Ifølge Danmarks Vindmølleforening var der i sommeren 2018 registreret mere end 6.200 vindmøller på dansk grund og i dansk farvand. Disse vindmøller gør det muligt at nedsætte elproduktionen på kul- og naturgasfyrede kraftværker. Dermed skånes miljøet for udledning af både CO2, kvælstofilte (NOx) og en række skadelige partikler.
Vindmøllestrøm gennem certifikater
Elektricitet er ens, uanset hvordan den er produceret. Det er derfor ikke muligt at skelne vindmøllestrøm fra konventionel strøm, når den ledes ind på det samlede elnet - for derefter at blive fordelt videre og i sidste ende havne hos forbrugerne.
Elektriciteten på elnettet er således en blanding af strøm fra vindmøller, vandkraftværker, kulværker og biobrændselsanlæg. Som forbruger kan du derfor ikke være sikker på, at præcis den strøm, du får ud af stikkontakten, stammer fra vindmøller på land eller vand. Dit bidrag til den grønne omstilling sikres i stedet gennem den såkaldte oprindelsesgaranti.
Oprindelsesgarantien fungerer på den måde, at den valgte leverandør af vindmøllestrøm opkøber oprindelsescertifikater. Disse udstedes af Energinet og er beviser for, at en given mængde strøm er produceret af vindmøller. Energiselskabet opkøber således oprindelsescertifikater i et omfang, der svarer til præcis den mængde strøm, som deres kunder forbruger.
Certifikaterne er dermed din garanti for, at du bidrager med ren vindmøllestrøm til elnettet svarende til din husstands faktiske elforbrug. Dermed er du som forbruger gennem dit el-valg med til at gøre en aktiv indsats for den grønne omstilling.
Vindmøllestrøm er ikke dyrere
I dagligdagen er vi i mange sammenhænge vant til, at de miljø- eller samfundsmæssigt velovervejede valg er dyrere end de traditionelle. Økologi er ofte dyrere end konventionelle varer og private tilbud indenfor omsorg og sundhed ofte også højt prissat.
Når det kommer til vindmøllestrøm, er dette imidlertid ikke nødvendigvis tilfældet. Prisen på en kWh vindmøllestrøm koster således ofte det samme, som en traditionel kWh.
Prisen på el følger generelt markedsprisen på den nordiske el-børs. Her fastsættes priserne efter udbud og efterspørgsel. Er der meget strøm tilgængeligt på elnettet, for eksempel i perioder med meget blæst og dermed en høj produktion af vindmøllestrøm, er en kWh således billigere end i perioder med lav produktion.
Elselskaberne har som regel flere forskellige el-produkter, så du både kan købe el til fast pris og med flexafregning. Du kan også hos nogle selskaber få strøm til indkøbspris og dermed altid opnå den laveste pris pr. kWh. For eksempel hos Gasel.dk.