Skal du bygge dit eget hus?
Det, at bygge sit eget hus betyder ikke nødvendigvis, at du skal udføre alt det manuelle arbejde selv, men betyder derimod, at du selv bestemmer, hvordan huset skal se ud. Der er rent faktisk en række fordele forbundet med at være din egen entreprenør, hvilke vil fremgå af denne artikel.
Når man køber et nyt hus, har man ikke meget medbestemmelse i forhold til, hvordan huset ser ud, eller hvordan det er indrettet. Ved ombygning derimod har du bedre muligheder for at have en finger med i spillet, men ombygninger er ofte dyrere, tidskrævende og er i nogen grad begrænset af det allerede opførte hus.
Hvilke fordele er der ved at bygge nyt hus selv?
Hvis du vælger selv at ville bygge et nyt hus, har du muligheden for selv at træffe alle de store beslutninger. Hvis du eksempelvis har behov for et ekstra soveværelse, eller du ønsker, at der skal være plads til et stort billardbord i dagligstuen, har du netop mulighed for at stille de krav til det nye hus.
En anden fordel ved at bygge selv er også, at du er herre over økonomien. Du vil i samarbejde med dine byggerådgivere lægge et budget for hele byggeprojektet, og de vil herved have mulighed for at komme med deres bud på huset.
Hvis du brændende går med ønsket om at skulle være nybygger, er det eneste, det kræver, en god byggegrund og en god samarbejdspartner, hvorefter du dybest set er klar til at komme i gang med dit projekt.
Hvilke ulemper er forbundet med selv at varetage byggeprojektet?
Den største ulempe ved at stå for byggeprojektet på egen hånd er, at du ikke har nogen at klage til, hvis ikke du er tilfreds med det færdige resultat. Derimod hvis du får et eksternt byggefirma til at bygge huset, er det det eksterne firma, der har ansvaret for at boligen skal være beboelig, når du skal flytte ind. Dette betyder med andre ord, at du reducerer risikoen ved selv at skulle hæfte for at få rettet op på de eventuelle fejl, der er blevet begået i projektet.
Derudover vil du også opleve andre problemer med projektet såsom søvnløse nætter over, at en af underleverandørerne ikke overholder tidsplan f.eks., stress og skænderier med din partner.
Hvordan skal processen forløbe, hvis du vælger at bygge huset selv?
Hvordan man vælger, at processen skal forløbe, er op til den individuelle, og der er umiddelbart ingen rigtig løsning. Dog fremgår der af det nedenstående en guide til, hvordan det kan gøres:
- Planlæg alle aspekter af byggeriet på forhånd
- Tag på indkøb efter alt det, der skal bruges til projektet
- Køb evt. selv materialer i stedet for at få byggefirmaet til at levere dem
- Vær dygtig til at forhandle priser
- Ansæt den rette samarbejdspartner til projektet