Tag følgende fem råd med på vejen, når du skal bygge nyt

Det at bygge sit eget hus er en drøm for mange. Det kan dog godt gå hen og blive til et mindre mareridt, hvis du ikke har forberedt dig ordentligt, eller hvis du ikke selv har kompetencerne til at føre projektet til dørs. Derfor får du her fem gode råd, som du kan tage med i din overvejelser, når du skal bygge dit eget hus.

 

  1. Få professionel rådgivning

Først og fremmest skal du sørge for, at du får professionel rådgivning. Det kan være rigtigt fint, hvis du har en kammerat som er tømrer, og som kan give dig gode råd til dit kommende byggeri. Men der kan være ting, som din kammerat ikke er kompetent nok til, og så er det vigtigt, at du får en uvildig rådgiver på sagen.

Enkelte rådgiver kan ligefrem også træde ind og agere projektleder for hele byggeriet, og på den måde sikre sig, at det hele løber efter tidsplan og budget.  

 

  1. Hav styr på økonomien

Inden du går i gang med den lange byggeproces, skal du have lagt dig et solidt budget for dit byggeri. Budgettet er ganske enkelt rygmarven i hele byggeprocessen. Derfor skal du først og fremmest have et overblik over din økonomi, og om den overhovedet kan dække alle dine drømme og mål for dit nye hus. Når du lægger dit budget, skal du som minimum have medregnet:

  • konkrete priser for service fra bygherre og rådgivningsingeniører.
  • priser for materialevalg.
  • uforudsete udgifter.
  • gebyr for byggetilladelse.
  • diverse tilslutningsafgifter.

Derudover er det særligt vigtigt, at du har truffet de rigtige valg i starten, for hvis du undervejs vil bruge andre materialer, skrider dit budget. Ligeledes kan det være en gode ide, at du har sikret dig eventuelle prisgarantier fra byggefirmaer, således de ikke overskrider dit budget.

 

  1. Vælg et erfarent byggefirma

Når du skal udvælge et byggefirma, bør du vælge et der kan dokumentere, at de har erfaring med den slags byggeri, som du efterspørger. Og hvis du vil gøre det nemmere at styre dit budget, kan du med fordel vælge at samle det hele under en totalentreprise fra et byggefirma, som Vestergaard og Lauridsen Aps, der har virke i Vejle, Fredericia og Kolding, og som netop har totalentreprise på nybyggeri som spidskompetence.

Ved at samle det hele under en totalentreprise, slipper du for at være tovholder for de enkelte fagentrepriser, og i stedet lade kompetente kræfter tage over.

 

  1. Vær godt forsikret

Når du har valgt det rette byggefirma, skal du sikre dig, at der er blevet skrevet en entreprisekontrakt med byggefirmaet. Kontrakten skal sikre dig, at byggefirmaet overholder tidsplanen og sørger for, at byggeriet bliver færdigt til tiden.

Du kan med fordel benytte dig af følgende to regelsæt som grundlag for kontrakten:

 

  • AB 92
    Dette regelsæt bruges, hvis dit hus er arkitekttegnet specielt til dig. Byggeriet udføres typisk som hovedentreprise eller fagentreprise.

Ved hovedentreprise er det et byggefirma, der har hovedansvaret for byggeriet og som har kontrakt med de øvrige håndværkere.

Ved fagentreprise har du kontrakt med de enkelte fagmænd, altså tømrer, murer, malere, elektrikere og så videre.

 

  • ABT 93

Dette regelsæt bruges ved totalentrepriser. Det vil sige, at du overlader hele ansvaret til et byggefirma, som skriver kontrakt med de enkelte håndværkere inden for hvert enkelte fag. Ligeledes har byggefirmaet også ansvaret for byggetegninger og dimensionering af konstruktioner.

Derudover bør du også have en skriftlig kontrakt med den tilsynsførende. For skulle der gå noget galt undervejs, har du et bevis for, hvem der er den ansvarlige part.

Når byggeriet er færdigt, bør du eftertjekke det hele og sikre dig, at du er helt tilfreds med byggeriet, inden du betaler de sidste regninger. Det sker af og til, at der findes fejl og mangler, og har du allerede betalt byggefirmaet, entreprenøren og rådgiveren, kan det være besværligt at få udbedret fejlene, medmindre du sagsøger ansvarshavende.

 

  1. Tænk langsigtet

Det er generelt en god ide, at du i dit kommende byggeri, har tænkt langsigtet. Gerne minimum 20 år frem, for med tiden vil familiestrukturen ændre sig, og dine børn flytter hjemmefra, og så står du med adskillige ekstra rum.

Ligeledes kan det også være en fornuftig ide, at du tænker langsigtet i forhold til materialer, og at du vælger materialer, der kan holde længe, og som ikke nødvendigvis kræver meget vedligeholdelse. Dermed sikrer du dig et hus der holder i mange år.