Sådan ved du, at dine vinduer trænger til en udskiftning

Vinduer holder desværre ikke evigt, og det kan langt fra betale sig at udskyde en udskiftning, hvis behovet dukker op. At de trænger til at blive skiftet ud kan fx vise sig som en ubehagelig overraskelse på din varmeregning, dug på ruderne eller andre besværlige gener, som opstår, når den ikke kan trækkes længere. Nedenfor er der opstillet nogle varselstegn på, at det er ved at være oppeover. Hvis du finder ud af, at det er tid til at skifte dine vinduer, anbefales det at benytte sig af en fagmand. Hvis du skal have udskiftet dine vinduer og bor i nærheden af Nørresundby eller Aalborg, kan du med fordel ringe til Jydsk Glasservice.

 

Vinduerne slutter ikke tæt

Det første tegn på, at dine vinduer er ved at være slidte er, at de ikke længere slutter tæt nok, når du lukker dem. Dette problem kan for eksempel opstå, hvis de trænger til nye gummilister eller hvis hasperne skal strammes til. Hvis du er usikker på, om dine vinduer er utætte, kan du teste det ved at lukke vinduet med et stykke papir i klemme. Det må ikke være for let at trække papiret frit – i det tilfælde slutter dine vinduer ikke tæt nok, og det kan være en fordel at overveje en udskiftning.

 

Fugt på ruderne

Hvis du normalt sørger for at lufte godt ud i dit hjem dagligt, men stadig oplever dug på indersiden af ruderne, er det et tegn på, at isoleringen i dine vinduer er dårlig. Det er vigtigt at løse problemet, da fugten kan være medvirkende til at skabe skimmelsvamp, som kan sprede sig og give dårlig luft.

Træk og kulde

Hvis der er koldt i dit hjem, kan det måske skyldes enten, at dit vindue er utæt, eller at ruderne ikke er energiglas. Du kan teste, om det trækker ved vinduet ved at sætte et fyrfadslys foran vinduet og hvis flammen bevæger sig, trænger de med stor sandsynlighed til en udskiftning.

Hvis dette ikke er tilfældet kan du mærke på glasset, og hvis det er koldt, kan det være et tegn på, at det ville være en fordel at købe nye og bedre glas. Du kan fx vælge energiglas, som mindsker varmetabet fra vinduerne og giver dig en lidt sjovere varmeregning.

 

Rammen er skadet af fugt eller råd  

Et andet tegn kan være, hvis malingen hurtigt skaller af, hvilket kan være forårsaget af fugt, og træet kan risikere at rådne, hvis problemet ikke løses. Hvis du vil teste, om rammen bør udskiftes, kan du trykke en syl mod træet, og hvis den synker mere end 3 mm ind i træet, er det et tegn på, at træet er fugtigt og måske endda skadet af råd. Hvis sylen synker mere end 6 mm, er det et værre tilfælde af råd, og måske kræver det en større udskiftning.