Sådan vælger du den rigtige plæneklipper

Valget af den rigtige plæneklipper afhænger meget af, hvor stor græsplænen er, om haven har mange besværlige kanter og ikke mindst, hvordan græsset skal klippes. Valgmulighederne er mange, og her har vi samlet gode råd til valg af den rette maskine.

 

Golfplæne eller hyggeplæne

Det første, du skal overveje, når du skal investere i en ny plæneklipper er, hvordan du ønsker, at din græsplæne skal se ud. Ønsker du en ultrakortklippet græsplæne, som man ser det på golfbaner, eller kan du godt lide følelsen af blødt græs mellem tæerne og de små hvide og gule bellisblomster? Groft sagt skelnes der mellem to typer plæneklippere. Cylinderklipperen skærer stråene af mod en klinge, hvilket giver et fint, tætklippet resultat, mens en rotorklipper efterlader græsset højere og er i stand til at klippe højere græs. Cylinderklipperen egner sig bedst til helt små haver eller til plæner, hvor græsset kun skal være omkring 1,5 cm, mens rotorklipperen er velegnet til større arealer.

 

Plænens størrelse og udformning

Er din have i virkeligheden en mindre park, kræver det tid og overskud at skubbe en manuel plæneklipper frem og tilbage, men modsat giver det ikke mening at investere i en havetraktor, hvis plænen er på størrelse med et frimærke. Jo større plænen er, jo større klippebredde bør der være på maskinen, men husk at de større maskiner er sværere at manøvre rundt med. Er din have præget af bakker, buskads, bede og andre forhindringer, er det nemmere at styre en mindre maskine.

 

Robot, traktor eller elektrisk?

Plæneklippertypen kommer både an på temperament, lyst og budget. Kan du lide at få sved på panden, kan en håndskubber, der giver et tæt og smukt resultat, give dig en god omgang motion, men den er sjovest, hvis der er tale om et mindre areal. Den klassiske benzindrevne maskine er er velegnet til større plæner, og er for dig, der sætter pris på motorkraft. Med en elektrisk eller en batteridreven plæneklipper slipper du for at bekymre dig om miljøet og brændstof, som ved benzinplæneklipperen, samtidig med at du kan nyde fuglekvidder eller en god lydbog, mens du klarer græsplænen. Er du ikke til sved på panden og græs mellem tæerne, skal du vælge havetraktoren eller robotplæneklipperen. Mens havetraktoren er til de helt store plæner, er robotplæneklipperen bedst til mindre plæner uden alt for mange forhindringer. De kan dog også fås med utrolig lang batterilevetid og evnen til at kunne klare stigninger.

Når du skal investere i ny maskine, er det en god idé at rådføre dig med en professionel fagmand, som Viborg Havemaskiner, der fører et stort udvalg af de forskellige typer plæneklippere og er i stand til at vejlede dig til den bedste maskine til dine behov.