Derfor skal du samle de nedfaldne frugter

Ikke nok med at det ikke nødvendigvis er lækkert at have rådne æbler liggende i haven – hvis du da overhovedet skal derud om vinteren. Det kan også have værre konsekvenser end blot lugten og det, at man skal træde forsigtigt et par steder på plænen.

 

Beskyt næste års frugthøst

Får du ikke fjernet frugterne fra græsplænen, risikerer du at tiltrække skadelige insekter. Det kan gå ud over frugterne til næste år. Ja, faktisk ikke bare frugterne, men også mange andre planter, du måtte have. Her er nogle eksempler på ubudne gæster, der ikke siger nej til et halvvejs råddent æble:

 

HVEPSE

Her er en god grund til, at du skal tage handsker på, inden du fjerne æbler og lignende, der er faldet ned fra et af træerne i haven. Der kan meget vel ligge en lille hveps og hygge sig, for sidst på sæsonen er disse små gule væsener ude at samle sukker ind til lageret.

 

DRÆBERSNEGLEN

Den er træls. Det kan de fleste af os nok blive enige om. Så hvis du heller ikke synes, den fortjener at blive fodret, ja så ved du i hvert fald én ting, du kan gøre (samle frugterne op).

 

ORMEN I ÆBLET

Man skulle næsten ikke tro, at noget så rart og flot som en sommerfugl kunne finde på at spise vores æbler. Det kan de egentlig heller ikke, men inden de bliver til sommerfugle, er de som bekendt larver. Nogle af disse larver kalder man sågar for æbleviklere, så tag bare navnet som en lille advarsel. Jo flere æbler der er, jo bedre er livet for æbleviklerne. Og dermed er der flere af dem til at inficere vores frugter næste år.

 

Det er det hele værd

Vi håber, vi har givet dig tilstrækkelig motivation til at gå en tur i haven og få smidt de gamle frugter ned i kompostbunken. Det behøver heldigvis heller ikke være så svært eller tage lang tid. Og her her er en quick guide for at gøre det endnu nemmere:

 

- Saml æbler, pærer, blommer og andre frugter ind, som du ikke har tænkt dig at spise. Eventuelt også dem, der ikke er faldet ned endnu.

- Vær opmærksom på, om der er mange insekter i haven om sommeren. Hvis der er, kan det tænkes, at det skyldes at æblerne fik lov at ligge sidste år.

- Grib også til handling, selvom det er for sent. Med andre ord, selvom du ikke fik samlet frugterne sidste vinter, er der stadig noget, du kan gøre for at fjerne de dyr, der allerede er kommet. Og dette bør du gøre, da det også har betydning for mængden af utøj næste år. Læs lidt om relevante fælder nedenfor.

 

Er uheldet allerede ude?

Hvis uheldet allerede er ude, altså har du allerede fået besøg af snegle, hvepse og andet utøj, ja så er der flere ting, du kan gøre. Eksempelvis kan du købe en såkaldt feromonfælde, som fungerer ved at afgive et stof, der tiltrækker æbleviklere. Man kan ud fra antallet af fangne æbleviklere vurdere, om en bekæmpelse af dem vil være relevant. Fælden skal hænges op i et af de påvirkede træer omkring midten af maj, umiddelbart inden larverne bliver til sommerfugle og flyver væk. Når det kommer til hvepse, findes der masser af gode råd derude til, hvordan du kan få bugt med disse.