Forbered haven på vinteren

 

Der er flere ting, du kan gøre, for at gøre din have klar til vinteren. Vi kommer blandt andet ind på nedfaldne blade, din græsplæne – og rådne æbler.

 

Dig VS. ukrudtet

Hvad kan du stille op mod ukrudt, inden vinteren kommer? Du kan modstå fristelsen til at stoppe med at luge ukrudt for tidligt, selvom det bliver mørkt allerede om eftermiddagen, og det kan være svært at finde tidspunkter, hvor du har lyst til at arbejde i haven. Faktisk er det bedst, at du sørger for at holde ukrudtet nede indtil frosten kommer. Fordi – når det så bliver forår i haven igen, ja så er ukrudtet forholdsvist ukampdygtigt – og du har sejret. Og omvendt, hvis du lader ukrudtet gro, så er det lige før, det ligger hele vinteren og lægger skumle planer om at overtage din have til foråret. Måske er det ikke helt så grelt, men du vil i hvert fald være bagud allerede fra starten af foråret.

 

Vær god mod græsplænen

...Så er den garanteret god mod dig. Ja, du bør sørge for, at din græsplæne kan få nok luft gennem vinteren, så den stadig er farvet som græs til foråret, og har helbredet i top. Riv derfor bladene sammen inden alt for længe. Har du en plæneklipper kan du bruge den til det og tømme opsamleren i din kompostbunke. Når det så bliver forår, så har du, i form af de rådne blade, en fremragende gødning, du kan bruge rundt i haven.
Sørg også for at få fjernet eventuelle nedfaldne frugter fra græsplænen. Ellers er der risiko for at skadelige insekter tiltrækkes, hvilket kan gå ud over de frugter, du skal spise næste år.

Når det kommer til at få fjernet blade og frugter fra græsplænen, så kan det helt sikkert betale sig at være proaktiv og få det ordnet inden vinteren. For ellers skal din plæne bruge tid til foråret på at komme oven på igen, efter en hård vinter.

 

Skadelige insekter, der kan tiltrækkes, kan eksempelvis være:

- Hvepse

- Larver/æbleviklere

- Dræbersnegle

 

Beskyt de fine, sarte planter

Vidste du, at du kan bruge nogle af havens nedfaldne blade til at beskytte dine mest sarte planter, så de bedre kan tåle en eventuelt hård vinter. Du tager blot nogle af bladene og ligger dem ved roden af blomsten eller planten. Så beskyttes rødderne, og du får glæde af planten i længere tid.

 

Støt de små og svage

Her taler vi om træer. Nyplantede træer. Efteråret kan være en hård periode, hvor kraftig blæst er en trussel mod de mindre træer. Giv dem noget støtte i form af stolper og pinde, som du binder træerne fast til. Sørg for at banke dem godt ned i jorden.

 

Klip græsset som du ville have klippet dit eget hår

... Forstået på den måde, at græssets længde er noget, du bør gå op i. Du kan med fordel sørge for, at det er 4,5-5 cm. højt i forbindelse med den sidste klipning. Så holder plænen sig i topform frem til foråret.